Actualitate

Turiștii din toată țară vor să vadă acest loc din Buzău. Peisajele și poveștile locului îi atrag ca un magnet

Vremea frumoasă vine cu o invitație la relaxare, iar o plimbare în natură poate fi alegerea potrivită pentru o vacanță chiar și de o zi. Ei bine, când vine vorba despre drumeții scurte în locuri spectaculoase cu peisaje de vis îmbinate cu legende și povești uimitoare, Buzăul este extrem de ofertant. Un exemplu care în această perioadă a devenit destinația care atrage turiștii precum un magnet îl reprezintă așezările rupestre din Bozioru. Pe scurt, cei care se încumetă la trei-patru ore de mers pe jos pentru a cunoaște chiliile săpate în piatră, în timp ce respiră aerul curat de munte vor avea parte de o zi perfectă.

În acest spațiu, turiștii vor descoperi un ansamblu de așezări rupestre, unele locuite din preistorie, altele folosite drept chilii de sihaștri sau amenajate ca lăcașuri de cult creștin. Așezările sunt săpate în piatră, aflate la distanță unele de altele și chiar bine ascunse pe dealurile acoperite cu păduri.

”Se spune că aici se află cea mai mare concentrație de schituri și locuințe monahale din spațiul românesc, însă nimeni nu poate spune cu exactitate numărul lor sau perioada în care au fost create. Despre aceste așezări rupestre învăluite în mister se crede că au fost un loc sacru, unde geto-dacii își țineau ceremoniile. Mai târziu, în secolul IV, acest spațiu a fost preluat de creștini și transformat în sihăstrii ortodoxe” informează Consiliul Județean Buzău.

Așezările rupestre fac parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului”, un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Odată cu obținerea acreditării de Geoparc UNESCO , în zonă au fost amplasate indicatoare care te ghidează ușor către toate obiectivele. De asemenea, traseele sunt foarte bine marcate. Totuși, un minus ar fi drumul de jos, din parcare, către așezări. Acesta este de pământ însă, în această perioadă, este distrus de utilajele care aduc buștenii tăiați din pădure. Înainte de a urca spre vestigii, turiștii trebuie să știe că au de plătit o taxă de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.

În ciuda drumului anevoios, circa 15-10 de minute de mers pe jos, peisajele care-i întâmpină pe turiștii sunt uimitoare. Poiana Cozanei este un imens loc de relaxare. Aer curat și munți cât vezi cu ochii. Un verde puternic tăiat de albastrul cerului. Liniștea este întreruptă doar de cântecul păsărilor.

Cea mai veche aşezare rupestră este grota numită Fundul Peşterii, locuită încă dinainte de apariţia creştinismului. Aceasta a fost închisă publicului după ce specialiştii au constatat că fragmente întregi din fresce au fost decupate şi furate.

Printre cele mai importante vestigii rupestre este şi Peştera lui Dionisie Torcătorul.

”Chilia lui Dionisie Torcătorul are o datare inițială în secolele IV-VI d. Hr. și o alta în Evul Mediu. Numele chiliei provine de la monahul Dionisie care se retrage în pustietate aici, în secolul XIX. Acesta se ocupa cu torsul și țesutul lânii. Chilia este situată într-o stâncă din Poiana Coziancei și, fiind suspendată la 5-6 metri, este accesibilă printr-o scară”.

Bisericuţa lui Iosif este cea mai mare dintre bisericuţele în piatră de la Nucu. Este săpată într-o stâncă uriașă și este foarte bine conservată. Pentru a ajunge, se parcurge un drum de câteva sute de metri, în urcare, prin pădure. Traseul este foarte bine marcat.

”Bisericuța lui Iosif este cea mai frumoasă și bine conservată dintre sihăstriile Nucului și a fost atestată documentar în 1587. Se presupune că simbolul incizat deasupra ușii care poate fi asemănat unui pește datează din secolele III-IV”.

  • Drumul spre vestigiile rupestre poate porni din:
  1. Valea Buzăului (DN 10), prin Pătârlagele – Sibiciu – Colți (DC 69) – Aluniș (DC 71), iar pentru a ajunge la Nucu se va merge pe DC 78 și DC 89, prin Muscelul Cărămănesc – Budui – Scăieni – Fișici, apoi pe DC 85.
  2. DN 10 la Măgura, pe DJ 203L spre Pârscov – Cozieni – Bozioru și în continuare pe DC 85 spre Fișici și Găvanele, la Nucu.