Actualitate

(FOTO) Proiectul inedit al unui apicultor buzoian: miere cu autoservire, direct la poarta fermei

Miere și produse apicole cu autoservire, direct de la poarta producătorului. Este ideea inedită a unui apicultor din județul Buzău, pusă în practică la Chirlești, Nehoiu.

Borcane cu miere, propolis sau alte bunătăți naturale obținute de la albine, adevărate tratamente pentru organism, sunt etalate la marginea DN 10, într-un minifagure care ia ochii oricărui trecător. De aici, orice persoană își poate alege singură produsul preferat pentru care lasă banii într-o cutiuță special amplasată în interiorul fagurelui. Apicultorul lasă marfa supravegheată doar de o cameră amplasată la câțiva metri, mizând pe corectitudinea clienților.

Valerică Frățilă, un tânăr afacerist născut la Nehoiu, a fost pasionat dintotdeauna de natură și beneficiile acesteia. A urmat Facultatea de Horticultură, în București, unde a studiat intens și a  căpătat cunoștințe care l-au ajutat să urmeze drumul pe care și-l dorea. Cu un bagaj solid de cunoștințe, Valerică Frățilă a pornit la drum amenajând o livadă de pruni. După ceva timp, a decis să extindă afacerea și și-a achiziționat primele familii de albine. De la câțiva stupi, în câțiva ani, a ajuns să aibă una dintre cele mai mari ferme de albine din județ. Și-a denumit afacerea “Zestrea stupilor”, a înregistrat denumirea la OSIM și, în prezent, manageriază o afacere care numără aproape 300 de stupi.

“După ce am terminat facultatea, mi-am înființat o livadă și, ușor-ușor, am ajuns la 1000 de pruni. Știam legătura dintre horticultură și apicultură. Știam că îmi aduce un aport de 25-30% polenizarea și mi-am luat câțiva stupi, în 2009-2010. Am început cu puțin, cu 5-10 familii, iar după aceea, a început să-mi placă. Prima dată a fost un hobby, după aceea deja am trecut la afacere. Ușor-ușor, m-a prins, am lăsat și pescuitul, și vânătoarea deoparte. Mai am două persoane care se ocupă de afacere și familia. Ne ocupăm cu material biologic, în primul rând, cu roiuri, cu mătci, cu regine și miere.”

Producția o valorifică în special en-gros, inclusiv prin intermediul unui cunoscut site de vânzări, dar și persoanelor fizice care îi calcă pragul.

Pentru Valerică Frățilă, însă, apicultura este mai mult decât o afacere, este pasiune. A călătorit peste hotare, de unde a învățat multe secrete, dar tot de acolo s-a inspirat și cu privire la noul său proiect: înființarea unei autoserviri la poarta fermei. Anul trecut, a făcut primele schițe ale proiectului iar de o lună a deschis autoservirea. Într-un minifagure viu colorat a așezat borcane cu miere și produse apicole, dar și căsuța unde clienții pot lăsa banii pentru produsul ales.

“Eu am văzut ceva prin Elveția, prin Germania, dar cu fructe, cu legume, brânzeturi, de acolo m-am inspirat. Am văzut la poartă o masă, ceva de prezentare și o căsuță unde puneai bănuții. Și după aceea am zis: „Hai să-mi fac și eu ceva la poartă”. Ce este făcut, este făcut de astă iarnă, proiectul l-am făcut eu. Deasupra sunt trei borcane cu miere lipite, să nu cadă din cauza vântului. În interior sunt rafturile cu borcanele cu miere. Pe fiecare este trecut prețul. Tot în interior se află și o căsuță unde pune omul banii pentru produs.”

Un proiect îndrăzneț și, totodată, asumat de apicultorul buzoian. Valerică Frățilă este conștient că cea mai mare parte a veniturilor sunt totuși obținute prin vânzarea en-gros, însă, este mulțumit că poate să își facă produsele cunoscute și în acest mod. În plus, îi este mult mai ușor să răspundă cerințelor clienților persoane fizice economisind timp prețios într- o astfel de afacere. Cât despre pierderi, nici nu se gândește, mizând pe corectitudinea clienților.

“Nu stă nicio persoană lângă stand. Mi-am asumat. Cred că nu o să am pierderi, dacă un om îmi ia un borcan și nu pune bănuții, sau nu pune suficient, nu pune cât ar trebui să pună, nu cred că o să fie o pierdere semnificativă. Mult mai mult m-ar costa un om sau timpul meu decât diferența pe care o găsesc acolo. De exemplu, înainte, când veneau clienții la poartă, trebuia să mă opresc din a lucra la stupi și să-i servesc, iar pentru mine timpul este prețios.”

Deschisă de circa o lună, autoservirea atrage deja privirile celor care circulă pe DN 10, mai ales în week-end, când traficul este intens. Standul viu colorat stârnește imediat interesul trecătorilor, așa că șoferii trag pe dreapta și ajung în fața rafturilor cu miere, de unde e imposibil să nu plece măcar cu un borcan.

Marfa are prețuri care variază de la 10 lei la 40 lei, în funcție de produs.