Actualitate

(VIDEO) UITE AȘA! LUMEA SE ÎNCĂLZEȘTE GLOBAL, TAMAN LA BUZĂU! De asta a venit ministrul Costel Alexe. Vor fi plantate peste 20 de hectare de pădure

Ocupă locul I în clasamentul făcut de Comisia Europeană privind încălzirea globală, dar de Ziua Mondială Mediului privește oxigenul de care are nevoie pentru a deveni un oraș verde. Buzăul a primit astăzi vizita ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, care a promis autorităților locale plantarea a o sută de puieți chiar din această toamnă.

Costel Alexe a ajuns la Buzău, în jurul orei 15.00, la locul care urmează să fie transformat dintr-un teren lăsat de izbeliște într-o oază de verdeață pentru buzoieni. Vesel și chiar dornic de socializare, atât cu reprezentanții presei cât și cu autoritățile ce l-au întâmpinat și cu care, ignorând regurile de distanțare sociale impuse de pandemia, a dat mâna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a vorbit deschis despre proiectul de împădurire de la Buzău.

Astazi, ne spune Institutul Naţional de Statistică, România are 500.000 de hectare de terenuri degradate așa cum vedeți și aici, în Buzău. Aceste terenuri apar în evidențe ca având destinație agricolă, dar aici în ultimii 50 de ani nu s-a cultivat nimic. Ani la rând fie au fost perimetri de exploatare fie au fost, la un moment dat, gropi de gunoi. Astăzi sunt doar terenuri degradate și aș vrea să mulțumesc municipalității pentru că a pus la dispoziție acest teren degradat pe care s-a făcut fișa perimetrului de amelioare și pe cele 20,2 hectare, cât avem astăzi, din care 7 hectare sunt în sit Natura 2000, în toamna acestui an, pe lângă această sălcioară pe care o vedeți de jur împrejur, vom mai planta în cadrul campaniei ”O pădure cât o țară”, o sută de mii de puieți.”, a spus Costel Alexe.

În cinci ani, pădurea va trece în proprietatea UAT Buzău

Plantările vor începe în toamnă, iar când puieții vor ajunge la maturitate, perioadă în care supravegherea proiectului va fi încredințată  Gărzii Foretiere, întreaga pădure va fi încredințată UA Buzău.

”Acest teren de 20,2 hectare va fi împădurit cu fonduri guvernamentale, iar după cei 5 ani  această pădure va ajunge în proprietatea UAT Buzău. Pentru că ne dorim foarte mult ca prin această acțiune pe care o demarăm, la nivel național, cu sprijinul autorităților locale, să facem cea mai mare extindere a fondului forestiar național din ultimii 30 de ani”, a mai declarat Costel Alexe.

Vestea a readus zâmbetul pe chipul reprezentanților municipalității care, cu gust amar, au fost nevoiți să amintească faptul că Buzăul are nevoie de împădurii.

”Din punct de vedere al mediului avem o sarcină foarte importantă în sensul de a planta cât mai mulți copaci și de a crea cât mai multe lucii de apă. În momentul ăsta la Buzău sunt 28.000 arbori ceea ce înseamnă foarte puțini. În condițiile în care într-o statistică a Uniunii Europene privind încălzirea globală, la Buzău a crescut medie anuală cu 1,5 grade Celsius în ultimii zece. Asta ne situează în acest clasament al încălzirii globale pe locul 11 în Europa și în România pe locul I. Dacă nu vom planta foarte mulți copaci…”, a explicat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

La final,Buzăul, dat exemplu de bună practică

Totuși, înainte de a pleca, când declarațiile de presă s-au încheiat, minsitrul Mediului a ținut să-l felicite pe primarul Constantin Toma atenționându-l totuși că nu ar vrea să fie într-o concurență cu Oradea, acolo unde există un proiect asemăntor de împădurire, aflat în același stadiu de execuție.

”Domnule primar, moldoveanului îi face bine cu autopropunerea. Abia aștept să venim în toamnă să plantăm aici. (…)Sunt convins că nu ar fi bine să fie o concurenţă cu Oradea, dar este important ca ceilalți primari din țară să preia aceste exemple de bună practică și să fie implementate peste tot”, a spus Costel Alexe.

Prefectul, pus la treabă de ministrul Mediului

La întâlnirea de astăzi a fost prezent și prefectul Leonard Dimian care deși a venit în același timp cu ministrul Mediului, în timpul declarațiilor de presă nu a avut foarte multe de spus. Totuși, Costel Alexe nu a plecat până nu i-a trasat prefectului de Buzău o nouă sarcină.

Am văzut, domnule prefect, că la nivelul județului Buzău mai sunt în jur de 8.700 de hectare de terenuri degradate conform Institului Național de Statistică care sper să fie validate în teren împreună cu colegii de la Garda Foretieră și toate aceste terenuri prin acțiunile dumneavoastră, cu bani guvernamentali, să fie împădurite”, a spus ferm ministrul Mediului.

Astfel de proiecte de împăduri, respectiv ”Centuri verzi ale municipiilor”, precum și acesta de la Buzău mai sunt în prezent la Oradea, și Arad și urmează să înceapă discuțiile și la Iași.