Actualitate

Ultimele vești despre primii buzoieni infectați cu tulpina Delta! Infecționiștii care i-au tratat au explicat, în exclusivitate pentru șansanews.ro, evoluția bolii

Vești bune de la infecționiștii care i-au îngrijit pe cei doi soți, primii buzoieni infectați cu noua tulpina Delta. Bărbatul tratat în Secția de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Buzău va fi astăzi externat, după 12 zile de spitalizare și îngrijire împotriva infecției cu ultima variantă  virusului SARS-CoV-2. Medicul Bogdan Micu, cel care l-a supravegheat pe toată perioada de internare, spune că boala nu a evoluat agresiv și că plămânii pacientului nu au fost afectați atât de mult încât să-i pună viața în pericol. Acum, după schema de tratament aplicată, pacientul pleacă acasă fără sechele post COVID. În schimb, soția, internată la Râmnicu Sărat este nevoită să mai rămână câteva zile în spital până când se va negativa, dar starea ei este una bună.

Bărbatul venit din Marea Britanie și infectat cu tulpina Delta pleacă astăzi acasă, complet vindecat de COVID-19. Vestea este una extrem de bună dat fiind faptul că a fost pentru prima dată când medicii de la Buzău au tratat un caz de infecție cu noua variantă a virusului SARS-CoV-2, despre care se spune că ar fi mult mai contagioasă dar și mai agresivă. Medicul Bogdan Micu, șeful secției Boli infecțioase din cadrul Spitalului Județean Buzău, a explicat pentru sansanews.ro că pacientul a avut aceleași simptome ca și ceilalți bolnavi COVID tratați până acum.

”Simptomatologia lui a fost febră, tuse, astenie. A avut o evoluție favorabilă, se externează la 12 zile de la internare, cu o stare generală bună”, a explicat dr. Bogdan Micu, șeful Secție Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Buzău.

În plus, medicul Bogdan Micu spune că plămânii bărbatului nu au fost afectați atât de mult încât să aibă nevoie de îngrijire specială la Terapie Intensivă și că pleacă acasă complet vindecat după 12 zile de spitalizare în care a primit același tratament ca și ceilalți pacienți confirmați COVID-19, dar cu alte variante ale virusului.

”Afectarea pulmonară a fost sub 10 %, se externează fără sechele . Pacientul nu a avut alte comorbidități”, a mai explicat dr. Bogdan Micu.

Dr. Bogdan Micu

În schimb, soția bărbatului care este și însărcinată, internată la Spitalul de Râmnicu Sărat, rămâne internată cel puțin până mâine. Atât femeia cât și bebelușul ei sunt bine, însă medicii care o supraveghează așteaptă rezultatul testului pentru a afla dacă tânăra a scăpat de virus. Potrivit, infecționistului care a tratat-o, dr. Georgeta Negoiaș, care a oferit detalii în exclusivitate pentru șansanews.ro, pacienta a fost pozitivă după primul test făcut în urmă cu câteva zile și atunci astăzi i-au fost recoltate alte probe. Dacă acestea vor arată că tânăra este negativă atunci va fi lăsată să plece acasă. Pe durata zilelor de internare, femeii i-au fost administrate doar anticoagulante și vitamine, însă fiind gravidă nu i s-a putut face o radiografie pulmonară care să arate exact dacă plămânii i-au fost sau nu afectați de acest virus.

”Este a 17-a zi de boală, dintre care 11 a fost internată. A fost o formă ușoară de boală. Evoluția a fost favorabilă. A urmat tratament cu anticoagulant, vitamine și hepatoprotectoare. Evoluția sarcinii a fost normală. Nu am putut face ecografie, clinic nu a avut modificări la plămâni”, a spus pentru șansanews dr. Georgeta Negoiaș, medic infecționist la Spitalul de la Râmnicu Sărat.

Dr. Georgeta Negoiaș

În prezent, sunt internate doar șase persoane în cele două unități spitalicești, ultimul caz COVID-19 fiind confirmat astăzi de către Direcția de Sănătate Publică. Este vorba despre o femeie de 30 de ani care a aflat că este infectată cu noul coronavirus după ce a fost testată cu un test rapid la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău.

În prezent, niciun pat din cele nouă de la Terapie Intensivă nu este ocupat, semn că niciunul dintre bolnavii internați cu COVID nu a dezvoltat o formă gravă de boală. Este vorba despre respectiv 4 paturi la Spitalul Județean Buzău și 5 la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

În prezent, la Buzău sunt active două cazuri în municipiul Buzău și câte unul în localitățile Bălăceanu, Podgoria, Glodeanu Sărat, Râmnicelu, Merei și Municipiul Râmnicu Sărat.