Actualitate

Un altfel de recensământ e pe cale să înceapă. Informațiile importante pe care le vom afla la final

Urșii, lupii, pisicile sălbatice și râșii din pădurile Buzăului, atent supravegheați în perioada următoare. Începe evaluarea efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate, pentru a se ști exact  cât s-au înmulțit în ultimul an.

Pe parcursul lunii aprilie, gestionarii fondurilor cinegetice din judeţul Buzău vor sta cu ochii pe animalele protejate de lege, care apar în zona de monitorizare. Ulterior, vor pune cap la cap datele colectate și, în baza constatărilor, se va stabili efectul din fiecare specie ce se regăsește în Munții Buzăului. Rezultatele finale vor fi anunțate la începutul lunii iunie.

“Acțiunile de monitorizare și de estimare a efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate se vor desfăşura în conformitate cu metodologia stabilită de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și vor fi realizate de gestionarii fondurilor de vânătoare, separat sau împreună cu reprezentanţi ai A.P.M. Buzău. Analizarea datelor rezultate din fișele de observații și centralizatoarele întocmite la nivel de fond cinegetic, se va realiza în cadrul întâlnirii de lucru de la sediul A.P.M. Buzău, din data 22.05.2023, la care vor participa gestionarii fondurilor cinegetice din judeţul Buzău și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Focșani. Rezultatele finale ale acţiunilor de monitorizare și estimare a efectivelor de animale sălbatice, din speciile strict protejate, realizate în fiecare fond cinegetic, vor fi publicate la începutul lunii iunie”, anunță Agenția pentru Protecția Mediului Buzău.

Anul trecut, în urma estimării efectivelor de animale sălbatice, s-a constatat o creștere semnificativă în ceea ce privește urșii din județ. Dacă în 2022 erau estimate 1133 exemplare, în 2023 au fost 1 257, cu 124 mai mulți. O scădere s-a înregistrat doar în cazul pisicii sălbatice, de la 343 exemplare în 2022, la 333 anul trecut.

“În urma evaluării realizate în anul 2023 au rezultat următoarele estimări ale efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate: urs brun, lup, râs și pisică sălbatică, din județul Buzău:

  • 1257 exemplare de URS (1133 exemplare, în anul 2022);
  • 366 exemplare de LUP ( 353 exemplare în anul 2022);
  • 164 exemplare de RÂS (158 exemplare în anul 2022);
  • 333 exemplare de PISICĂ SĂLBATICĂ (343 exemplare în anul 2022). “

Problema înmulțirii urșilor a ajuns și în atenția Consiliului de Mediu de la Bruxelles.  Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit, zilele trecute, despre necesitatea reevaluării stării de conservare a populației de urs brun din Europa.

“În Munții Carpați, trăiesc aproximativ 6.400 – 7.200 de exemplare, peste 40% dintre urșii Europei. Însă această bogăție a biodiversității începe să amenințe cea mai de preț bogăție a unei țări – populația. Trebuie să înțelegem că, indiferent de circumstanțe, viața omului are prioritate”, a arătat liberalul Mircea Fechet.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian