Actualitate

UN AN PÂNĂ LA DECIZIA UNESCO! Când vin experții să evalueze Geoparcul ”Ținutul Buzăului”

”Ținutul Buzăului” va afla dacă va deveni al doilea Geoparc acreditat UNESCO din România în maximum un an de zile. Abia în aprilie 2022 va fi dată decizia finală de către experții de la Consiliul UNESCO care vor avea la bază un raport întocmit de doi evaluatori ce urmează să fie trimiși în România în această vară. Șansele ca proiectul să primească undă verde sunt destul de mari, iar profesorul Alexandru Andrășanu, chiar inițiatorul proiectului, la rândul său evaluator UNESCO, a explicat, în emisiunea Focus News, care ar fi punctele tari pe care le are ”Ținutul Buzăului” în demersul său spre obținerea acreditării UNESCO.

Proiectul Geoparcul Ținutul Buzăului a început să prindă contur în urmă cu 15 ani, când Consiliul Județean a încheiat un parteneriat cu Universitatea București, prin profesorul Alexandru Andrășanu. De atunci, lucrurile au evoluat. Încet dar sigur astfel că la finalul anului trecut s-a reușit depunerea dosarului în vederea evaluării pentru obținerea acreditării UNESCO.

”Dosarul a fost depus în decembrie anul trecut. A fost o primă etapă foarte grea pentru că a trebuit să aibă la bază rezultatele unor cercetări, cooperările, susținerea tuturor celor 18 comune din Ținutul Buzăului și a Consiliului Județean plus rezultate pentru că în dosar trebuia descris lucruri care s-au făcut. Nu e cerere că vei face ceva în viitor, ci o dovadă că ai făcut ceva până acum și aștepți doi evaluatori care să spună dacă proiectul este pe drumul bun sau nu”, a explicat la Focus Tv, Alexandru Andrășanu.

Cu alte cuvinte, în tot acest timp au fost făcute investiți, în timp ce altele sunt în curs de implementare.

” Vom finaliza în luna mai-iunie GeoGate-ul, acel punct de vizitare din Sătuc, Berca. Așa cum îi spune numele, ne dorim să fie poarta de intrare în Geoparc. În luna iunie, vom finaliza amenajarea și vom putea inaugura GeoGate-ul. Apoi avem în plan, tot pentru anul acesta, amenajarea unui astfel de punct de vizitare și la Colți, unde a fost centrul de informare turistică. Acum creionăm traseele pentru  realizarea de trasee turistice în întreg județul Buzău și intenționăm să montăm indicatoare către toate obiectivele turistice din județ. Acum se stabilesc bornele kilometrice și urmează avizele de la IPJ Buzău.Ne dorim, de asemenea,  îmbunătățirea semnalizării obiectivelor turistice și am demarat o colaborare pentru montarea de plăcuțe informative, care să aibă și coduri QR. Vom implementa și o aplicație pentru promovarea obiectivelor turistice din județ. Aceasta sperăm să fie disponibilă în maximum trei luni. De asemenea, vom realiza, împreună cu profesorul Cezar Buterez, o hartă a vestigiilor rupestre din zona Aluniș-Nucu care este în execuție și va fi gata în luna septembrie”, a declarat pentru sansanews.ro Ana Dobrescu, purtătorul de cuvânt al CJ Buzău, partener în cadrul proiectului.

Toate acestea vor fi atent analizate de experții UNESCO care sunt așteptați să ajungă în Buzău în perioada iulie-septembrie. Data vizitei va fi stabilită în luna iunie 2021.

”Experții trebuie să înțeleagă țara și zona respectivă și trebuie să vadă că proiectul este al oamenilor din teritoriul respectiv. Și acesta este un punct tare al Ținutului Buzăului. Un al doilea punct tare este reprezentat de obiectivele turistice unice”, a explicat Alexandru Andrășanu.

Echipa trimisă de UNESCO va fi formată din doi experți evaluatori care vor petrece în Buzău trei zile. În acest timp vor parcurge tot Ținutul Buzăului, după trasee stabilite în prealabil, de comun acord cu partenerii Geoparcului.

De asemenea, se vor întâlni cu reprezentanți ai comunităților locale, din toate cele 18 comune care formează teritoriul supus analizei. Practic, explică Alexandru Andrașanu, la rândul său evaluator UNESCO , reprezentanții comunităților de la profesori, producători locali, primari, proprietari de pensiuni, de restaurante și până la oamenii locului, cu toții au misiunea de a-i convinge că Ținutul Buzăului este un proiect al lor, este un proiect al comunității.

După cele trei zile, cei doi experți vor face un raport comun care va ajunge la Consiliul UNESCO care se va reuni în decembrie. Acest raport va fi evaluat de alți 12 experți care în final vor face un alt raport pe baza căruia va fi luată decizia finală. Tot acest parcurs va dura până în aprilie 2022.

Rezultatul însă va fi unul cu adevărat revoluționar pentru turismul buzoian pentru că odată obținută această acreditare vor fi create circuite recunoscute la nivel internațional. Cu alte cuvinte, înseamnă atragerea de turiști, o promovare pe care Buzăul nu a avut-o niciodată și o dezvoltare economică a întregului ținut și chiar județ.

”Buzăul este o zonă foarte atractivă pentru că Bucureștiul este foarte aproape, are multe locuri de oferit și este o alternativă la Valea Prahovei unde cozile sunt de ore întregi așa că o săptămână sau un weekend în Buzău sunt foarte fezabile. Geoparcul este o viziune de viitor și este un exemplu pozitiv pentru că este un exemplu de cooperare. Geoparcul reprezintă un teritoriu de atracție care va genera o destinație de turism unde turiștii care vin în Ținutul Buzăului vor vizita și alte obiective din județ. Deci cu cât atragem mai mulți turiști în Ținutul Buzăului de fapt atragem mai mulți turiști în Buzău”, a explicat Alexandru Andrășanu.

Ținutul Buzăului include o zonă rurală care aparține administrativ de 18 comune din zona de deal și munte din nord-vestul județului Buzău, fiind o zonă cu circa 450.00 de locuitori.Concret vorbim de comunele  Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mînzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Voda și Beceni, iar suprafață ocupată este de 1035.9 km2.

Printre obiectivele turistice care fac parte din Geoparcul Ţinutul Buzăului, sunt Vulcanii Noroioşi, Muntele de Sare de la Mânzăleşti şi Platoul Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Aşezările rupestre din Munţii Buzăului şi Trovanţii de la Ulmet.