Actualitate

UN NOU PAȘTE ÎN PANDEMIE. Pregătirile sunt în toi în pensiunile din județ. Cum sunt așteptați turiștii la Sărata Monteoru

Pensiunile din județul Buzău, alese de mulți turiști care vor să petreacă sărbătorile într-un cadru natural de poveste, cu bucate tradiționale și mese îmbelșugate. Din păcate, însă, pandemia își spune în continuare cuvântul, așa că nu se vor putea bucura de toate surprizele cu care erau așteptați în anii trecuți.

La Sărata Monteoru, proprietarii de pensiuni le-au pregătit turiștilor pachete speciale de sărbătoare, adaptate însă pandemiei de coronavirus. Nu vor lipsi mesele îmbelșugate, cu cozonaci pregătiți după rețeta bunicilor, și nici preparatele din carne de miel, specifice Paștelui. Însă, demonstrațiile pe care le făceau în fața turiștilor, meșterii populari și elevii, nu se vor mai regăsi în programul de Paște, anul acesta.

“Din păcate, anul acesta nu mai putem prezenta turiștilor meșteșugurile, încondeiatul ouălor, pentru că meșterii populari și școlile care participau alături de noi, de exemplu Școala Merei era mereu alături de noi și făcea demonstrații pentru turiștii din Sărata Monteoru, nu o mai pot face anul acesta. Parteneriatele cu școlile trebuie suspendate momentan pentru că este un risc pentru copii.”, a declarat în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, președintele ANTREC Buzău, Cristina Partal.

Proprietarii pensiunilor dau asigurări că respectă cu sfințenie toate regulile specifice pandemiei: dezinfectare,  distanțare fizică, dar și măsurarea temperaturii oaspeților, pentru a evita orice neplăcere în timpul minivacanței de Paște.

“Noi respectăm procedurile în vigoare, luăm temperatura turiștilor la sosire. Dacă se semnalează anumite posibile simptome, există camere unde se pot izola persoanele respective, dar n-au fost situații de acest gen, din ce știu eu. Există și situații neprevăzute. A fost semnalat un caz în care, din grupul de turiști care făcuse rezervare, câțiva au semnalat că ar avea simptome de COVID și a anulat rezervarea tot grupul. Este o situație cu care suntem la început, pentru gestionarea unor astfel de evenimente. Turiștii au dat un avans, poate au plătit integral, și cu câteva zile înainte, refuzând sosirea, încep procedurile juridice de anulare a rezervărilor.”

Din cauza riscului răspândirii noului coronavirus, unii proprietari de pensiuni au decis să amâne redeschiderea unităților de cazare, așteptând să vadă cum va evoluția situația în continuare. Nici ceilalți operatori nu sunt mai liniștiți. Cei care au lansat oferte de Paște, stau zilnic cu ochii pe raportările autorităților de sănătate publică, neștiind ce se va întâmpla de pe o zi pe alta.

“Este un Paște atipic. Există deja rezervări în tot județul dar este o nouă realitate pe care o trăim. Unele pensiuni au lansat oferte de Paște, altele au decis să nu deschidă nici anul acesta pentru a evita riscul îmbolnăvirii familiei, de regulă fiind vorba despre pensiunile mici. Practic, noi verificăm zilnic rata de incidență pe comuna noastră. Este o lipsă de predictibilitate pentru orice investitor, orice antreprenor din turism, nu știe ce se va întâmpla săptămâna viitoare sau dacă în weekend localitatea trece în roșu și nu mai poate primi turiștii.”, a declarat în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, președintele ANTREC Buzău, Cristina Partal.

Pentru Paște, gradul de ocupare în pensiunile din Buzău este de circa 70%.