Actualitate SĂNĂTATE Șansa de Nehoiu

Un întreg spital din Buzău este pustiu. Acum nu e nimeni, dar medicii se așteaptă la un adevărat “război” (FOTO)

La nici 3 luni de la momentul în care Spitalul Orășenesc Nehoiu a primit primul pacient infectat cu coronavirus, saloanele unității sunt goale. Nici măcar un bolnav nu mai este internat în spitalul suport COVID de la Nehoiu. Între timp, în spital se lucrează de zor pentru modernizare, astfel încât valul 5 să găsească unitatea pregătită pentru primirea bolnavilor infectați cu SARS CoV-2.

Primul pacient COVID, cu o formă ușoară de boală, a fost internat la Nehoiu la mijlocul lunii octombrie 2021. De atunci, 133 de bolnavi au ajuns în saloanele spitalului. Au fost perioade în care numărul de paturi, 45, a fost depășit. În plin val 4, unul extrem de agresiv, au fost internați și câte 47 de pacienți pozitivi, toți cu forme ușoare și medii de boală. Încet, încet, odată ce valul 4 a trecut, s-au eliberat și saloanele spitalului suport COVID. Ultimul pacient a fost externat joi, 6 ianuarie.

Astfel, în prezent, Spitalul Nehoiu este gol. Un moment de liniște, numai bun pentru ca saloanele să fie igienizate și modernizate. S-a lucrat în ultima perioadă la zugrăvirea și amenajarea saloanelor, dar a fost instalat și un sistem nou, modern, de supraveghere video. În paralel, se lucrează la amenajarea liniei de oxigen la Nehoiu. Este reabilitată o clădire veche în care va fi amenajată stația de oxigen care va alimenta cele 10 sau 12 paturi ce urmează să fie amenajate pentru bolnavii în cazul cărora se impune administrarea de oxigen.

În județul Buzău, în ultimele 24 de ore, 45 de persoane au fost depistate cu COVID-19. Potrivit ultimei raportări, vineri, în Spitalul Județean Buzău sunt internați 26 de pacienți COVID.