Actualitate

Un liceu din Buzău a participat la un program internațional de gastronomie sustenabilă. Ce vizează proiectul

16 profesori din 14 licee din țară au participat la programul de pregătire în domeniul gastronomiei sustenabile, coordonat de Chef Florin Kiss, iar printre participanți s-au numărat și reprezentanți ai Liceului Tehnic Buzău. Programul, parte a proiectului Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, a adunat profesori din cele opt regiuni de dezvoltare ale țării.

Programul se adresează elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic și urmărește dezvoltarea și implementarea în școli a unei noi discipline de studiu, ce are ca scop reducerea risipei alimentare, prin gătit și consum responsabil.

Sub coordonarea profesorilor și a experților din domeniu, elevii pasionați de gastronomie vor putea reprezenta România la olimpiadele de meserii WorldSkills – etapele naționale, europene și internaționale.

Proiectul „Educație pentru Gastronomie Sustenabilă” vizează dezvoltarea de Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de specialitate partenere, în care elevii să poată fi pregătiți de cadrele didactice aliniate la standardele internaționale din domeniu, să aibă acces la resurse pentru activități practice de formare și la un curriculum aliniat la nevoile actuale din industrie, cu accent pe dezvoltarea competențelor cerute pe piața muncii.

Gastronomia sustenabilă nu este doar un trend, ci o necesitate într-o lume în continuă schimbare. Săptămâna trecută, în cadrul proiectului Educație pentru Gastronomie Sustenabilă, am avut ocazia să lucrez alături de un grup de profesori de specialitate din toată țara. Am abordat o varietate de subiecte relevante, precum impactul producției alimentare asupra mediului înconjurător, gestionarea responsabilă a resurselor, alegerea ingredientelor durabile și metode inovatoare de reducere a deșeurilor. Prin activitățile derulate direct în bucătărie, dublate de aspecte teoretice, am demonstrat că putem adopta practici sustenabile în bucătării și restaurante, fără a compromite calitatea și creativitatea când vine vorba de preparatele culinare”, a declarat Florin Kiss, Executive Chef.