Actualitate Agricultura acum

Un soi nou de usturoi, aromat și rezistent, adus la viață la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău

foto: Facebook Costel Vînătoru

Un nou soi de usturoi, sănătos și gustos,  a fost creat de cercetării de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău. Este vorba despre al treilea soi de usturoi pregătit de cercetătorii de la Buzău în ultima perioadă, care ar urma să fie denumit soiul Basarab. Acesta a fost obținut din semințe românești, din zona Râmnicu Sărat. Potrivit cercetătorului Costel Vînătoru, usturoiul  Basarab nu doar că este de o calitate superioară, ci rezistă foarte bine vremii capricioase.

”După ce va trece de comisia de omologare, vom vedea dacă rămâne această denumire. Soiul a fost obținut dintr-o populație locală de Râmnicu Sărat, cu proprietăți deosebite în ceea ce privește productivitatea și rezistența la condițiile extreme de mediu, pentru că rezistă foarte bine în condițiile pedo-climatice actuale așe țării noastre, care, știm prea bine, se confruntă cu schimbările climatice”, a declarat, pentru sansanews.ro, cercetătorul Costel Vînătoru.

Acesta a mai explicat că noul soi de usturoi se remarcă în principal prin potențialul mare de producție.

”Punctul forte al acestui soi este productivitatea. Sunt căpățâni mari, care variază, în medie, între 60 și 80 de grame, compusă din 6-12 căței, așa cum li se zice popular. Vorbim de un soi cu capacitate mare de producție la unitatea de suprafață, undeva la 10-=13 tone în condiții de tehnologie normală, dar producția poate crește dacă abordăm tehnologii moderne de cultură”.

Usturoiul Basarab este al treilea soi de usturoi obținut de cercetătorii buzoieni. Primul a fost omologat si brevetat sub denumirea de #Benone , ca semn de prețuire și omagiu pentru regretatul artist Benone Sinulescu, întrucât în programul de ameliorare și obținere a soiului s-a folosit o resursă veche din soiul de Siriu, iar cel de-al doilea a fost omologat sub denumirea de Râmniceanu.

”Primul soi, Benone, se află deja în cultură la Buzău, provine din zona Siriu, al doilea, Râmniceanu, provine tot din populația din zona Râmnicu Sărat. După cum se știe, Râmnicu Sărat este cunoscut în culturea usturoiului. Trebuie să reabilităm soiurile vechi românești, pentru că acestea sunt superioare celor de import, nu numai în ceea ce privește productivitatea și adaptarea la condițiile pedo-climatice, ci și în ceea ce privește calitatea. Mă refer la gust, aromă, și nu creează probleme în procesare, nu-și schimbă culoarea cum se întâmplă cu cel provenit din import”, a mai spus cercetătorul Costel Vînătoru.