Actualitate

UN VIS ÎMPLINIT! A renunțat la cariera de economist pentru plăcerea de a găti. Rezultatul: o afacere profitabilă chiar și în pandemie

A îndrăznit să-și dorească mai mult și a reușit. În plină pandemie de coronavirus, o buzoiancă a pus pe picioare o afacere profitabilă în domeniul gastronomiei.

Povestea antreprenoarei Mirela Gheorghe începe în urmă cu un an de zile când a reușit să acceseze fonduri europene. 40.000 de euro a fost suma cu care a pornit pe drumul succesului. Așa că, fără să stea pe gânduri, buzoianca a trecut de la calcule și cifre la plăcerea de a găti.

”Anul trecut am reușit să obțin fonduri europene și mi-am dat demisia. Așa am pășit în lumea tinerilor antreprenori, în zona gastronomiei. Am lucrat vreo 10 ani în bancă, alții la o fabrică, în industria grea. Aceasta este o lume nouă pentru mine. Este pasiune. Obișnuiam să gătesc acasă, pentru familie și prieteni. Dacă tot avea succes mâncarea gătită de mine am zis să transform asta într-un mod de a câștiga existența”, povestește Mirela.

În scurt timp, a luat ființă ”Prăvălia cu Delicatese” despre care buzoianca spune că este locul care o reprezintă în totalitate.

„Am vrut mai mult de la mine. Știam că pot mai mult decât îmi poate oferi un job obișnuit. Îmi doream independență. Îmi doream un job unde să mă exprim liber. Un loc unde eu să pot să fiu eu. Tot ce se întâmplă aici sunt, de fapt, eu. Am luat de la Uniunea Europeană 40.000 de euro. Cu acești bani, am construit o rulotă, echipată complet pentru târguri, expoziții dar și o bucătărie fixă unde acum îmi desfășor activitatea”, spune tânăra antreprenoare.

”Prin bucatele mele vreau să transmit o experiență culinară”

Gătește din pasiune și spune că, prin bucatele ei, vrea să transmită o stare de bine, adică să le ofere clienților nu doar ceva bun de mâncare, ci o experiență culinară.

”Am concept meniul în funcție de ceea ce simt eu. În fiecare zi aduc un alt fel de mâncare decât poate fi găsit în altă parte, în Buzău. Încerc să țin cont de preferințele culinare mai puțin acoperite la concurența mea. De exemplu, de faptul că sunt foarte multe persoane care au renunțat la consumul de carne și gătesc pentru ei preparate exclusiv vegane. Sau, țin cont de zilele de post și dezlegările religioase și pregătesc bucate special pentru aceste zile. Pregătesc mâncarea la bucătăria noastră de acasă și o aduc la Prăvălie”, ne-a mărturisit Mirela.

”Bucătăria mea, un mixt de culturi”

”Prăvălia cu Delicatese” este un loc unde se mănâncă altfel și de toate. Adică, nu există un meniu fix, Mirela descriindu-și bucătăria ca fiind ”un mixt de culturi”. Secretul îl reprezintă condimentele, aduse din toate colțurile lumii, iar asta transformă bucatele obișnuite în adevărate opere culinare. De exemplu, supa de linte este condimentată cu suman, un ingredient de bază al bucătăriei arabe, al celei din Turcia, Grecia sau Liban, dar este regăsit uneori și în bucătăria altor țări, precum Spania, Italia sau India. Condimentul obținut are o culoare roșu-purpuriu și un gust acrișor, fructat, care devine ușor iute după ce îl ții mai mult pe limbă.

”În bucătăria mea este un mixt de culturi, dar fiecare preparat are amprenta mea. Secretul meu îl reprezintă condimentele. Folosesc foarte multe condimente, aduse de prin toate colțurile lumii. Din Egipt, Arabia Saudită, Grecia, China. Nu am un meniul fix. Aduc clienților exact ce mi-ar plăcea mie să mănânc în ziua respectivă. Consider că așa oamenii găsesc cu siguranță ceva bun de mâncare. În fiecare zi, am patru-cinci feluri de mâncare și un desert”, povestește tânăra.

Mirela nu este un bucătar cu patalama, dar are pasiunea de a găti, iar asta, spune ea, este și cheia succesului, mai ales într-o perioadă ca cea prin care trecem. Pandemia de coronavirus nu a fost cel mai bun moment de a începe o afacere, dar tocmai asta a fost provocarea pe care buzoianca a acceptat-o și căreia, după câteva luni de activitate, poate spune că îi face față cu brio. Are deja clienți fideli care îi cumpără mâncarea în fiecare zi. Meniurile zilnice conțin patru-cinci feluri de mâncare principale și un desert, iar fiecare își combină cum dorește preparatele. Prețurile sunt la gramaj, astfel că în funcție de mărimea porțiilor suma cheltuită pornește de la 4-5 lei pentru o sută de grame. Preparatele pot fi ridicate de la Prăvălie (n.r în parcarea din spatele fostului Magazin “Lumea Copiilor”) sau livrate la domiciliu, situație în care comanda minimă pentru mâncare este de 30 de lei.