Social

UN VIS ÎMPLINIT! UITE AICI CUM ARATĂ SCAUNUL MONOSCHI CU CARE POT SCHIA PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI

Cum arată un vis împlinit? Ca o ninsoare de poveste, cu o coborâre pe pârtie și cu multe exclamații de bucurie. Rezumând, așa a arătat o zi la schi pentru zece tineri din Buzău, toți cu dizabilități, o parte dependenți de scaunul cu rotile. Întrebare logică imediată este cum a fost posibil ca ei să schieze, iar răspunsul, care înseamnă și visul împlinit al acestor tineri, a venit de la voluntarii a trei asociații care și-au dat mâna, într-un proiect curajos.

Cu un week-end în urmă, cei zece tineri din Buzău, membri ai Asociației ASCHF-R Buzău, împreună cu însoțitorii lor, au urcat într-un microbuz, și, la invitația unui alt ONG-Asociația Îmbunătățirea Vieții Buzău, au mers la Cheile Grădiștei-Fundata. Vineri și sâmbătă, tinerii au rămas în complexul de la Fundata unde era programată acțiunea. Marea surpriză a fost un scaun monoschi cu care tinerii au făcut coborâri pe pârtie, pe rând, acompaniați de voluntarii asociației Caiac SMile din Satu Mare.

Și pentru că, uneori, natura complotează, în mod fericit, cu visurile care trebuie să se împlinească, chiar în dimineața în care era programată ieșirea pe pârtie, a început să ningă ca-n povești, surprinzător pentru data din calendar. Stratul de zăpadă fiind generos, voia bună, la ea acasă, iar voluntarii, pregătiți, au urmat coborâri în serie pentru toți cei zece tineri, în aplauzele și încurajările însoțitorilor.

A fost o experiență unică pentru toți cei zece participanți, încheiată cu promisiunea revenirii pe pârtie cu proxima ocazie. A fost, în același timp, un cadou în preajma zilei de 8 martie, pentru mamele acestor tineri, cele care, în majoritatea situațiilor, sunt sprijinul necondiționat pentru persoanele cu dizabilități dependente de un însoțitor.

”Acești copii care zâmbesc ne-au dat o lecție de viață, prin curajul și implicarea dovedite în acest proiect, s-au bucurat de senzațiile unice de a aluneca pe zăpadă în fotoliul rulant special pentru schi…Doar așa vom reuși să îi învățăm să își depășească limitele, să își îmbunătățească stima de sine care este, în același timp, terapie” a arătat Paula Dorina Ispas, președinte al Asociației Îmbunătățirea Vieții, inițiatoare a proiectului.

Scaunul monoschi este un mijloc prevăzut cu toate accesoriile de siguranță, cu care tinerii cu dizabilități au putut să schieze, mișcările pe pârtie fiind dirijate de voluntarii de la Caiac SMile. De altfel, aceștia au organizat mai multe astfel de acțiuni pe pârtiile din diverse zone ale țării, iar unora dintre ele le-au donat astfel de dispozitive dedicate persoanelor cu dizabilități.