Actualitate Social

MAI BINE FĂRĂ NICIUN VENIT, DECÂT ANGAJAT CU SALARIUL MINIM PE ECONOMIE. Reacția uluitoare a buzoienilor în momentul în care au fost trimiși la muncă

Mai bine șomer, decât angajat cu salariul minim pe economie. Este ceea ce au spus, în ultima lună, sute de persoane din Buzău, aflate pe lista beneficiarilor de venit minim garantat. Peste 200 de buzoieni au ieșit din evidența AJOFM, ceea ce înseamnă că au rămas fără un venit, după ce au refuzat categoric locurile de muncă pe care reprezentanții AJOFM le-au găsit pentru ei. Astfel, luna trecută, 201 persoane din județul Buzău au fost scoase de pe listele AJOFM.

„În februarie am emis circa 1700 de scrisori de recomandare către tot atâția beneficiari, combinând structura lor de pregătire cu nevoile angajatorilor, și o parte, adică 201 persoane, au refuzat locurile de muncă. Motiv pentru care i-am scos din plată și din evidență. Alții au ignorat semnalele noastre prin care îi trimiteam la locurile de muncă respective, nu s-au mai întors cu răspunsul angajatorilor, așa că au fost scoși din evidența AJOFM.”, a declarat la Focus TV, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Buzoienii au refuzat locuri de muncă în comerț, construcții sau chiar pe platforma industrială a orașului. Răspunsurile pe care le-au dat buzoienii beneficiari ai venitului minim garantat în momentul în care au aflat că au posibilitatea să se angajeze i-au uimit pe responsabilii AJOFM.

“ În februarie am luat la pas foarte multe localități ale județului. Când le erau prezentate locurile de muncă, refuzau. Dar de ce? Spuneau direct: “refuz pentru că nu vreau să mă duc. Dar din ce trăiești? Treaba mea.” Sau spunea: “fugi de aici, cât îmi dă? salariul minim pe economie? eu oricum în primăvară lucrez și iau mai mult iar ăștia sunt un fel de bani de buzunar, pe Legea 416”.”

Pe lângă cei care au refuzat locurile de muncă dar și cursurile de calificare, o altă parte a beneficiarilor de venit minim garantat au fost scoși din evidențele AJOFM după ce au încercat să arate faptul că nu pot munci, întrucât suferă de anumite boli. Numai că, în loc de documente emise de medici specialiști, care să arate negru pe alb diagnosticul, au prezentat adeverințe de la medici de familie.

“Mai este un fenomen. O parte dintre beneficiarii de venit minim garantat s-au îmbolnăvit subit. Cam 250-300 au venit cu documente medicale de la aceiași medici de familie care certifică anumite boli, crezând că aceste documente le asigură în continuare venitul minim garantat. Se înșeală foarte mult. Legea șomajului spune clar: în evidența AJOFM sunt persoane sănătoase, apte de muncă, și în orice moment disponibile dacă apare un loc de muncă. Bineînțeles, pe de altă parte sunt persoanele cu probleme de sănătate, diagnosticate de medici specialiști, care au nevoie de ajutorul nostru și sunt în evidențele noastre.”

La polul opus, în ultima lună, 237 de buzoieni care trăiau doar din ajutorul social au reușit să se angajeze cu acte în regulă, după ce au acceptat ofertele angajatorilor din județ.