Suntem în plin sezon estival, o perioadă în care cei mai mulți români își fac planuri pentru vacanță. În timp ce unii deja au ajuns în stațiuni renumite de peste granițe, alții își programează o vacanță de cel puțin câteva zile pe litoralul românesc sau la munte.
În ultimii ani, spun specialiștii din turism, preferințele turiștilor față de locul unde își petrec timpul liber, după un an întreg de muncă, s-au schimbat ușor. Astfel, după pandemie, mulți români aleg să își programeze vacanțele în orașe mai mici, nu foarte aglomerate, dar pline de istorie și peisaje uimitoare. Tendința este valabilă atât în România, cât și în ceea ce privește vacanța în străinătate.
“Odată cu finalul pandemiei și în pofida faptului că ne confruntăm cu inflație, tendința clară este de a călători, de a încerca să ne îndreptăm în cât mai multe locuri,de a avea cel puțin o vacanță pe an. Odată cu ridicarea restricțiilor specifice pandemiei în toate destinațiile, au revenit vacanțele în străinătate. Vorbim, în special, despre destinații clasice precum Turcia, cu perla turismului său-Antalya, evident și Grecia ne încântă întotdeauna, litorul bulgăresc este căutat, dar și Spania sau Italia. Pe lângă destinațiile clasice, o tendință foarte interesantă este de a alege un alt tip de turism. Mulți merg către Italia dar aleg sătuce, nu orașe mari, este un alt tip de turism. Este o tendință pe care mulți au descoperit-o tot în pandemie, din dorinta de a se îndepărta de locurile foarte aglomerate, au descoperit și alte zone foarte frumoase aflate cumva într-un con de umbră, așteptând să fei descoperite”, a explicat, la Focus Tv, Raluca Hatmanu, consultant în turism.
Turiștii care aleg să se relaxeze în țara noastră, în vacanță, au la dispoziție o gamă extrem de variată de opțiuni, nu doar clasicele stațiuni de la mare sau de pe Valea Prahovei.
“Dincolo de clasicele Valea Prahovei sau altele, românii pot alege turismul de aventură. Avem atât de multe locuri, de exemplu un traseu de via feratta la Baia de Fier, în Gorj,pe de altă parte avem spectaculoasele peșteri, pot alege trasee montane, de exemplu Râpa Roșie, în Alba, este o destinație descoperită în pandemie.”
Topul stațiunilor de la malul Mării Negre
Dacă nu sunt dornici de adrenalină și preferă o vacanță în liniște, la mare, turiștii pot alege un hotel sau o pensiune din stațiunile de pe litoralul românesc. Deja hotelurile au rezervări în proporție chiar și de 100%, în special cele care oferă servicii de tipul all inclusive.
Iar dacă ne referim la cea mai căutată stațiune, anul acesta Mamaia revine pe primul loc, după ce anul trecut a fost ocolită din cauza mai multor probleme întâmpinate de turiști.
“Finalul lunii iunie este foarte aglomerat pe litoral, era de așteptat pentru că e perioada imediat după începerea vacanței , foarte multe hoteluri sunt rezervate în proporție de 100 %. Anul trecut a fost o situație specială în ceea ce privește Mamaia, a căzut pe locul 2, din cauza unor motive precum taxa de parcare foarte mare, plajele extinse care- i nemulțumeau pe turiști. Interesant este că anul acesta Mamaia a revenit în tendințe, își recapătă statutul de stațiune preferată. Lucru justificat dacă ne uităm pe capacitatea de cazare, cele mai multe locuri sunt aici. Stațiunea Mamaia este secondată de Eforie Nord, stațiune căutată mai ales de familii cu copii, în plus multe hoteluri au servicii all inclusive, ceea ce familiile caută.”
Adaugă comentarii