Actualitate SĂNĂTATE

(UPDATE) CAMPANIA DE VACCINARE ANTI-COVID ÎN CABINETELE MEDICILOR DE FAMILIE DIN BUZĂU, AMÂNATĂ CU O ZI

UPDATE: Vaccinarea populației în cabinetele medicilor de familie nu poate începe marți, așa cum fusese anunțată inițial. În cursul acestei zile, Direcția de Sănătate Publică va primi vaccinurile, acestea vor fi distribuite apoi în cabinetele medicilor de familie care și-au exprimat acordul pentru a-și vaccina pacienții. În aceste condiții, debutul noii etape nu va fi marți, ci miercuri, după cum a precizat pentru șansanews.ro medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la DSP Buzău.

În cabinetele medicilor de familie se va folosi doar vaccinul de la Johnson&Johnson.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Campania de vaccinare anti-COVID intră, de marți, 4 mai, într-o nouă etapă. Buzoienii vor putea fi imunizați direct în cabinetele medicilor de familie.

Jumătate dintre medicii de familie din județul Buzău au acceptat să intre în acest program și să își vaccineze pacienții împotriva coronavirusului. Este vorba despre medici din orașe, dar și din mediul rural. Astfel, de marți, 4 mai, persoanele aflate pe listele acestora se vor putea prezenta în cabinete pentru a fi imunizate cu serul  Johnson&Johnson.

“Pe 4 mai vom începe vaccinarea și prin cabinetele medicilor de familie. Avem 90 de medici înscriși în program. (..) Johnson&Johnson e mai comod pentru că presupune o singură administrare. Sunt medici din tot județul, foarte mulți din mediul rural. Eu consider că este o cifră care chiar ne onorează față de alte județe care sunt mai mari și au mai multe pretenții, dar au număr mai mic de persoane implicate.”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Odată demarată această etapă, autoritățile de sănătate publică speră ca numărul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului să crească semnificativ. Asta cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă s-a constatat un oarecare dezinteres din partea românilor pentru vaccinare. Solicitările în centrele fixe au fost foarte puține, nicio persoană nemaifiind înscrisă pe listele de așteptare, zile în șir. Autoritățile de sănătate publică pun, însă, această situație pe seama sărbătorilor, buzoienii fiind mai degrabă preocupați de pregătirile pentru Paști și lăsând vaccinarea pentru mai târziu.

“Nu văd un dezinteres, văd o periodă de sărbătoare importantă pentru toată lumea și văd rezerva unor persoane de a se expune riscului dezvoltării unor reacții mai speciale după administrarea unui vaccin. Faptul că sunt puțini cei care solicită administrarea primei doze poate fi cauzat și de perioada în care ne aflăm. O perioadă care face ca omul să se gândească și la un regim alimentar mai special, la un pahar de alcool nelipsit de pe masa de Paște, și atunci probabil că temporizează această situație. Vom vedea în perioada următoare care va fi adresabilitatea.”

La Buzău, peste 87 de mii de persoane s-au vaccinat anti-COVID de la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent.