SĂNĂTATE

AVALANȘĂ DE NESTĂVILIT A PACIENȚILOR COVID-19 LA URGENȚE. Apelul medicilor

„Respectați regulile sanitare! Buzăul se confruntă cu o transmitere comunitară foarte accentuată, iar numărul persoanelor care se infectează crește îngrijorător.” Mesajul a fost transmis în direct, la Focus Tv, de medicul șef al UPU-SMURD Buzău, dr. Adrian Zoican. Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean este asaltată de buzoieni care prezintă simptome clare de boală. Zilnic, zeci de persoane ajung la spital și sunt testate pentru COVID-19. Și ce este mai grav este faptul că din ce în ce mai multe teste sunt pozitive. Dacă, în săptămânile trecute, un pacient din trei era pozitiv, acum mai bine de jumătate dintre cei care ajung la UPU sunt infectați cu coronavirus.

“Sistemul medical încă rezistă dar situația este gravă. În Buzău și în restul țării sunt foarte mulți bolnavi, spitalele sunt copleșite. La Buzău, procentajul pacienților pozitivi care se testează la UPU a crescut foarte mult. Ieri, mai mult de jumătate din cei testați au fost pozitivi. O transmitere comunitară foarte, foarte accentuată.”, a declarat la Focus Tv, medicul Adrian Zoican.

Cu un val în creștere de buzoieni care ajung șa UPU și sunt confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2, cu colegi care abia mai rezistă acestei situații, dr. Adrian Zoican trage un semnal de alarmă și le transmite buzoienilor să lupte alături de medici împotriva noului coronavirus, respectând cu strictețe normele sanitare.

“Lumea nu respectă regulile, oamenii nu vor să înțeleagă. Trebuie să păstrăm regulile de distanțare și să purtăm mască. Nu trebuie să uităm de reguli pentru că trebuie să întârziem cât mai mult îmbolnăvirea și să ne îmbolnăvim cât mai puțini. Dacă ne îmbolnăvim mulți, atunci numărul celor care vor ajunge în ATI va fi mai mare și nu este deloc bine. E o luptă de echipă. Nu te poți lupta cu pandemia de unul singur. Nu poți avea succes în tratament sau în prevenție. Trebuie să fim pregătiți, să respectăm regulile, să fim optimiști. Și dacă te îmbolnăvești, trebuie să acționezi din timp, să iei tratament, să te izolezi, nu să ajungi în stare gravă la ATI.”

În județul Buzău, de la debutul pandemiei și până în prezent, 4912 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19, 88 de cazuri noi fiind raportate miercuri. 135 de pacienți au pierdut lupta pentru viață.