Actualitate

UPU Pediatrie, sufocată de pacienți. Copiii vin cu febră mare

Sezonul virozelor a debutat în forță și în Buzău. Zilnic, zeci de copii sunt aduși la spital cu diferite probleme respiratorii. Cei mai mulți au febră foarte mare, iar asta îi sperie pe părinții care cer ajutorul medicilor. Acesta este doar începutul, atenționează pediatrii care estimează că în două săptămâni se va atinge un vârf al îmbolnăvirilor în rândul copiilor. În plus, medicii spun că sezonul acesta nu vom mai scăpa nici de cazurile de gripă, care, în perioada pandemiei, când erau mai multe măsuri de protecție, au fost foarte rare.

Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie primește zilnic 50-60 de pacienți. Foarte mult, spun medicii pediatri care apreciază că numărul prezentărilor este comparabil cu cel înregistrat înaintea pandemiei de coronavirus. Micuții pacienți vin cu probleme respiratorii ușoare, multe dintre putând fi tratate acasă, după consultul de specialitate. Însă, mare atenție la episoadele de febră! Pediatri spun că aceasta ar fi marea problemă, iar dacă febra foarte mare persistă câteva zile, iar starea copilului nu este una bună atunci trebuie să fie adus la spital.

Deși numărul prezentărilor este unul mare, secția Pediatrie mai are încă locuri libere, deocamdată gradul de ocupare al paturilor fiind de 50%.

Gina Anica, șef secție Pediatrie

Situația însă se va înrăutăți, estimează specialiștii din Spitalul Județean. Din cauza faptului că micuții sunt duși în colectivități cu simptome de răceală , și nu sunt ținuți acasă, cum ar fi normal, cazurile de viroze s-ar putea înmulți în maxim două săptămâni.

Nici de gripă nu pare că m-am scăpat în acest sezon. Pediatri spun că se așteaptă în perioada decembrie- februarie și la un val de gripe, iar pentru asta recomandă deja vaccinarea antigripală, în special la copiii din categoriile de risc.

Etichete