Actualitate

Urmează cel mai aglomerat weekend! Zona Haleș-Ciolanu, împânzită de turiști dar și de forțe de ordine

Weekend de foc pentru forțele de ordine din județul Buzău. Sute de persoane sunt așteptate să fie prezente, în același timp, în zona Haleș-Ciolanu, acolo unde au loc, în aceste zile, o serie de evenimente cu tradiție pentru Buzău dar și o competiție sportivă organizată în premieră. Întreaga zonă de agrement va fi împânzită de jandarmi, polițiști și pompieri care vor supraveghea atât pe timpul zilei cât și pe timpul nopții buna desfășurare a tuturor manifestărilor cât și la respectarea regulilor impuse de starea de alertă determinată de pandemia de coronavirus.

Sâmbătă și duminică vor fi cele mai aglomerate zile din perioada de vară în zona Haleș-Ciolanu. Asta pentru că, pe 15 august, Mănăstirea Ciolanu își sărbătorește hramul tradițional, închinat praznicului Adormirii Maicii Domnului, ocazie cu care sunt organizate slujbe atât sâmbătă după amiază cât și duminică dimineață. Evenimentul este unul de amploare care de regulă aduna mii de credincioși. Anul acesta sunt așteptate circa o mie de persoane, din toate colțurile țării, iar organizatorii au decis ca cele două momente religioase să fie organizate în aer liber astfel încât să poată fi respectate și regulile impuse de pandemia de coronavirus.

”Sunt regulile aplicabile în contextul stării de alertă. S-a adaptat toate aceste reguli la contextul Mănăstirii Ciolanu. Toate slujbele se vor organiza în aer liber, în curtea interioară a lăcașului de cult. Dată fiind suprafața, ne așteptăm la circa o mie de credincioși, pe cele două zile”, a spus colonel Virgil Cueru, inspector șef IJJ Buzău.

Tot în aceste zile, în zona montană are loc o competiție sportivă, organizată în premieră la Buzău.

”Este o activitate inedită pentru județul nostru. Este vorba despre competiția sportivă de alergare montană Ultra Race Romania 2021, concurs în timpul căruia se vor parcurge 250 km, în 7 etape, în zona montană din nordul județului. Sunt 25 de participanți, atât din țară cât și din străinătate. Concursul a început luni și ultima etapă va avea loc duminică. Pe timpul nopții, concurenții și cei din staff-ul lor campează în natură” colonel Virgil Cueru, inspector șef IJJ Buzău.

Pe lângă participanții de la aceste două evenimente, în zonă vor ajunge și turiștii care, de obicei, sunt în căutarea uni loc răcoros pentru a petrece câte ore în natură. De altfel, tot în zona Haleș –Ciolanu a fost amenajată și o terasă unde atmosfera va fi întreținută de un cunoscut producător de bere care vine cu surprize pentru cei prezenți. Cu alte cuvinte, se așteaptă ca sute de persoane să fie prezente în același timp în jurul Mănăstirii Ciolanu astfel încât întreaga zonă va fi împânzită și de forțe de ordine. Toți jandarmii montani, polițiști și pompieri dar și jandarmi din Ploiești vor patrula printre turiști.

”Avem toate efectivele posturilor de jandarmi montani în serviciu astfel încât să asigurăm o continuitate, o prezență activă pe toată durata weekendului. De asemenea, colegii de la Gruparea Mobilă Ploiești ne sprijină cu efective pe zona dispozitivului în zona Haleș-Ciolanu. Suplimentar, pe lângă dispozitivul pe care l-am adaptat în zona Ciolacu împreună cu colegii de la IPJ, vom avea și echipaje de stingerea incendiilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență care vor fi prezente în zonă  cu activități de prevenire dar și dacă va fi cazul unor intervenții”, a spus colonel Virgil Cueru, inspector șef IJJ Buzău.

În plus, vor fi patrule speciale și în alte zone turistice din Buzău, unde operatorii de turism au anunțat că au aproape toate locurile de cazare ocupate.

„În zilele următoare, vom intensifica activitățile de patrulare în principalele zone turistice și de agrement din județ, având în vedere afluxul crescut de turiști estimat pentru acest sfârșit de săptămână, atât în mediul montan, cât și în stațiunea Sărata Monteoru si zona Haleș – Ciolanu”, a transmis IJJ Buzău.