Actualitate

Urs prins în laț la Cănești. Directorul AJVPS: ”Era captiv de câteva zile. Avea răni profunde” (FOTO)

sursa: Garda de Mediu Buzau
sursa: Garda de Mediu Buzau

Misiune de salvare a unui urs de 2-3 ani, prins în lanț, la Cănești.  Reprezentanții AJVPS, cei ai Jandarmeriei, Gărzii de Mediu și ai autorității locale, au intervenit într-una din serile trecute pentru salvarea unui urs, care era prins în laț și care agoniza de durere și de foame.

Reprezentanții AJVPS Buzău au fost anunțați de primarul din Cănești  că un urs e prins într-o capcană pe raza comunei.

Imediat la fața locului s-au deplasat specialiști ai AJVPS, medicul veterinar, singurul din Buzău, care poate tranchiliza fiarele sălbatice,  comisari de la Garda de Mediu, jandami și oameni din Primărie.

”Pe mine m-a anunțat domnul primar. Am apelat imediat la Jandarmerie,  am luat legătura cu singurul medic veterinar autorizat să tranchilizeze, să opereze cu substanțe cu regim special, respectiv cu domnul doctor Doană, ne-m deplasat acolo cu toții, Jandarmerie, Garda de Mediu, s-a făcut tranchilizarea animalului și apoi am eliberat ursul”, a declarat directorul AJVPS, Dragoș Ștefănescu.

Reprezentantul AJVPS a adăugat că ursul era prins într-un laț pus acolo intenționat de cineva pentru  a vâna, chestiune ilegală, care atrage dosar penal.

” Era un mare laț, făcut de oameni, pus acolo special pentru prinderea vânatului. Ursul era prins acolo de câteva zile, era slab, avea răni profunde. Medicul l-a tratat atât cât s-a putut și l-am eliberat în natură”, a mai declarat Ștefănescu.

În zona de munte a județului Buzău, oamenii au ajuns să fie terorizați de urșii care coboară din pădure după hrană, până în apropierea gospodăriilor, făcând pagube în curți și ucigând animalele pe care le găsesc în cotețe.

De altfel și primarul din Cănești, Marin Stoica, spune că fiarele coboară deseori până aproape de gospodăriile oamenilor iar noaptea, sătenii care se încumetă să iasă din case riscă să dea nas în nas cu ursul.

” Urși sunt și în intravilan și în extravilan. Și prin sat îi găsim noaptea, dacă circulăm. Marți dimineață, și eu am dat nas în nas cu o ursoaică cu doi pui. Ei traversau drumul comunal, eu mă duceam la Primărie. Circulă după mâncare mai toată noaptea, mai fac și pagube pe la animale, la ovine și caprine, în special”, a declarat primarul.

Autoritățile  atrag atenția însă că montarea de lațuri în păduri cu scopul prinderii animalelor sălbatice reprezintă infracțiune, ceea ce înseamnă întocmirea de dosar penal.