Actualitate SĂNĂTATE

Vaccinul antigripal a ajuns la Buzău! Campania debutează cu imunizarea copiilor. La minori, gripa poate dezvolta forme mai grave decât infecția cu SARS-CoV-2

Primele doze cu vaccinul antigripal au ajuns la Buzău, așa că, cu două săptămâni întârziere față de termenul recomandat de specialiști, campania de imunizare este pregătită să înceapă. Primii imunizați împotriva virusului gripal vor fi copiii, începând cu vârsta de șase luni. Medicii pediatri spun că anul acesta este mai recomandat ca niciodată ca serul să fie administrat la cât mai mulți minori tocmai pentru că deja spitalele sunt pline de copii cu viroze respiratorii grave , iar la cei mici gripa poate dezvolta forme mai grave decât infecția cu SARS-CoV-2.

5.000 de doze cu serul antigripal au fost trimise Direcției de Sănătate Publică, iar în curând acestea vor ajunge în cabinetele medicilor de familie pentru a-i imuniza pe micuții ai căror părinți vor solicita acest lucru.

Medicii recomandă vaccinarea antigripală mai mult ca oricând. Secția Pediatrie a Spitalului Județean Buzău deja are foarte mulți copii internați, unii dintre ei cu forme grave de viroze respiratorii și pneumonii, iar pentru o parte dintre micuții pacienți fiind nevoie și de administrarea oxigenului. În plus, bolnavii de gripă de obicei erau internați în secția de Boli Infecțioase, spațiu care acum este ocupat în totalitate de persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Cu alte cuvinte, nu există locuri pentru internarea copiilor cu gripă.

Pe de altă parte, pediatrii spun că virusul gripal poate fi mai periculos pentru copii decât infecția cu SARS-CoV-2 tocmai pentru că, până acum, formele de gripă dezvoltate de minori au fost mult mai grave decât cele de COVID.

Campania de vaccinare antigripală debutează la Buzău cu două săptămâni întârziere, însă, spun epidemiologii, nu este târziu nici acum pentru administrarea serului antigripal. În plus, nu este nicio restricție dacă o persoană alege să se vaccineze antiCOVID-19 și antigripal în aceeași perioadă.

A doua tranșă cu serul antigripal nu se știe când va ajunge la Buzău, însă județul va primi atunci 17.000 de doze.