Actualitate Agricultura acum

Usturoiul ”Benone”, cerut de cultivatorii din toată țara. Din păcate, seceta le-a încurcat planurile

foto: Facebook Costel Vînătoru

Cultivat deja de câțiva ani de buzoianul Valentin Jecu, usturoiul ”Benone” a convins deja legumicultorii din toată țara că este un soi românesc cu un gust deosebit astfel că tot mai mulți vor să-l producă. Din păcate, seceta din acest an a dat peste cap planurile cultivatorilor care ar fi vrut să cumpere sămânță. Producția de usturoi a fost înjumătățită astfel că producătorul din Buzău nu a putut satisface comenzile primite. Totuși, spune Valentin Jecu, prețul usturoiului a rămas același.

Aproape 3000 de kilograme la hectar. Aceasta a fost cea mai bună producție obținută în această toamnă la usturoiul Benone. O cantitate foarte mică față de recoltele din anii trecuți, iar cauza o reprezintă lipsa precipitațiilor.

Din păcate, din cauza producției slabe, legumicultorul care a omologat soiul Benone a fost nevoit să refuze clienții care doreau, la rândul lor, să producă usturoiul din Râmnicelu. Jecu spune că a primit cereri chiar și din Ardeal dare pe care, din păcate, nu le-a putut onora pentru că mare parte din cantitatea recoltată a fost oprită pentru a înființarea culturii din anul următor. De altfel, producătorul a refuzat și contractul cu supermarketul care i-a propus să-i cumpere marfa.

Cu toate acestea, Valentin Jecu spune că nu a scumpit kilogramul de usturoi. De la poarta producătorului, un kilogram de usturoi a plecat tot cu 15 lei.

Legumicultorul din Râmnicelu deja a început înființarea culturii pentru 2023 și speră ca anul să fie unul mai bun, iar recolta să fie mai mare mai ales că, deocamdată, cea mai mare cantitate de usturoi din România este adusă din import.