Actualitate

Va fi înființat Registrul Traficanților de Droguri. La ce ajută și cum va funcționa

Parlamentul a adoptat, cu o majoritate largă, un proiect de lege semnat de mai mulți parlamentari de la PNL, care vizează înființarea Registrului Traficanților de Droguri. Este un instrument asemănător registrului în care se regăsesc persoanele care au fost condamnate pentru viol sau alte abuzuri sexuale, al cărui scop este ținerea sub control a unui fenomen ce a căpătat amploare, traficul și consumul de droguri.

Printre inițiatori se regăsesc ministrul Justiției, Alina Gorghiu, dar și senatorul PNL Buzău Vlad Mircea Pufu.

”Registrul Traficanților de Droguri are ca scop principal combaterea traficului de droguri și, mai ales, recidiva. Acesta va funcționa după modelul Registrului Agresorilor Sexuali, urmând să fie o adevărată bază de date în care vor fi înscrise numele persoanelor care au făcut trafic de droguri de risc și mare risc, în țară sau internațional, și-au pus locuința la dispoziție pentru consum de droguri, au îndemnat la consum de substanțe interzise, au furnizat unui minor inhalanți chimici toxici sau au eliberat substanțe psihoactive pe bază de rețetă, știind că aceasta este falsă și alte fapte similare.  Persoana al cărei nume va apărea în Registru va fi obligată să facă periodic vizite la secția de poliție și să furnizeze o serie de informații privind locurile frecventate și persoanele cu care ia contact, în caz contrar riscând o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau o sancțiune contravențională, în funcție de gravitatea faptei”, spune senatorul PNL Vlad Mircea Pufu, într-o postare pe Facebook.

Acesta mai arată că înființarea registrului a venit ca o necesitate, ”în condițiile în care traficul și consumul de droguri reprezintă un adevărat fenomen în România, iar datele oficiale arată că mulți dintre traficanții condamnați recidivează”.

Potrivit ministrului Justiției, Alina Gorghiu, numai anul trecut a fost confiscată o cantitate impresionantă de droguri la nivel național.

”În România, consumul şi traficul de droguri sunt pe un trend ascendent. Statisticile confirmă: anul trecut au fost confiscate peste 1,1 tone de droguri. Iar cea mai vulnerabilă categorie socială este reprezentată de tineri. Avem datoria de a-i proteja. Şi mă bucur că acest registru va oferi pârghii pentru autorităţi în prevenirea şi combaterea traficului de droguri”, a declarat ministrul Gorghiu.

Depus în toamna anului trecut în Parlament, proiectul a fost adoptat acum și de Camera Deputaților, for decizional, după ce anterior și senatorii au dat un vot favorabil. Proiectul urmează să ajungă pentru promulgare la președintele Iohannis.