Actualitate

Va fi mai simplu să mănânci ca la mama acasă! Cum poate avea Buzăul mai multe Puncte Gastronomice Locale

Mâncare ca la bunici sau ca la mama acasă, sănătoasă, pregătită cu produse proaspete din gospodărie și 100% naturale. Cu asta își atrag clienții Punctele Gastronomice Locale, care pun la bătaie, pe lângă produsele proaspete, și rețete specifice fiecărei zone sau chiar localități.

În Buzău există, în acest moment, doar 6 asemenea Puncte Gastronomice Locale, dar numărul lor ar putea crește rapid, odată cu apariția unei legi ce simplifică modul în care pot fi acestea înființate.

Este vorba despre legea care reglementează modul de înființare și funcționare a Punctelor Gastronomice Locale. Proiectul, inițiat de mai mulți parlamentari liberali, printre care și senatorul PNL Buzău Vlad Mircea Pufu, a fost depus în Parlament în primăvară, iar zilele trecute inițiativa legislativă a primit votul final, în Camera Deputaților și merge la promulgare.

Scopul legii este de a ușura modul în care se pot deschide astfel de puncte și prevede inclusiv facilitarea participării la cursuri gratuite pentru persoanele care doresc să deschidă un PGL.

O lege printre ai cărei inițiatori sunt și eu a fost adoptată de Camera Deputaților și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre legea care reglementează înființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale, care simplifică pașii prevăzuți până acum în legislație. O familie care vrea să pună în valoare gastronomia locului și să-și valorifice produsele obținute în gospodărie și cultivate în grădină va putea să deruleze această activitate mult mai ușor, arătând astfel că ospitalitatea românească e o realitate. E o șansă reală pentru turismul local, cel gastronomic și cel de destinație, dar în același timp și pentru oamenii care trăiesc în zone mai puțin prospere, dar cu tradiții și povești. Comunitățile își vor putea pune în valoare mult mai simplu tradițiile gastronomice. Buzăul are potențial, iar celor șase Puncte Gastronomice Locale existente în acest moment în județ li se vor putea alătura și alte proiecte de acest tip”, arată senatorul PNL Buzău Vlad Mircea Pufu într-o postare pe Facebook.

Potrivit legii, Punctele Gastronomice Locale vor putea funcționa în locuințe particulare, dar și în ferme, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescărești, fonduri de vânătoare etc, putând fi înființate atât  de persoane fizice cât și de persoane juridice.