Actualitate Șansa de Nehoiu

Va fi spectacol! Râul Buzău, polul raftingului european, în weekend

Adrenalină din plin, spirit de echipă, curaj pentru înfruntarea apelor repezi ale râului Buzău, distracție și un adevărat spectacol pentru cei care vor urmări de pe margine cursa echipelor de rafting. Se va întâmpla la finele acestei săptămâni la Nehoiu, orașul aflat, de câțiva ani, pe primul loc în preferințele pasionaților de rafting.

Orașul Nehoiu va deveni, în weekend, capitala acestui sport extrem. 16 echipe din România și de peste hotare vor ajunge la Nehoiu pentru a se lupta pe apele Buzăului, în cadrul Dracula Race 2023- R4 Rafting Euro Cup România. Este un număr însemnat de participanți, în creștere față de edițiile din anii trecuți, dovadă că râul Buzău atrage din ce în ce mai mult pasionații de rafting.

“Este, practic, competiția cu care se deschide circuitul european de rafting, circuit care are etape ce se derulează în nouă țări de pe continentul european. Pentru noi, pentru români, este a șasea oară când organizăm pe râul Buzău această competiție. Așteptăm la start 16 echipe. Până acum, participarea cea mai amplă a adunat la start undeva la 13 sau 14 echipe, cu 16 suntem la un prim record, să zicem așa. Râul Buzău a fost dintotdeauna interesant pentru râurile pe ape repezi, pentru caiac și pentru rafting. Rafting recreațional se face aici începând din anul 2008 iar competițiile au început din 2017, alături de cursuri de formare pentru profesioniști în domeniul ghidajului pe ape repezi, așa că, da, Buzău este un râu care este, culmea, un pic mai cunoscut în plan internațional decât în plan național pentru sporturile pe ape repezi”, a declarat, pentru șansanews.ro, Mihai Mareș, organizator.

Participanții vor ajunge la Nehoiu vineri și vor sta pe apă timp de 3 zile. Vor fi 3 zile pline atât pentru concurenți, cât și pentru spectatori. Vineri, concurenții vor lansa bărcile la apă și vor lua cunoștință cu traseul, pentru ca sâmbătă și duminică să își demonstreze talentul, forța și îndemânarea în înfruntarea apelor repezi ale râului.

“Sunt trei zile în care vor fi bănci pe apă. Ziua de vineri este dedicată antrenamentelor oficiale. E ziua în care și călătoresc oaspeții internaționali din Marea Britanie, din Serbia, din Bulgaria, din Bosnia chiar, și suntem pe apă până la orele 17:00. Apoi, sâmbătă vor fi trei discipline care se derulează de la ora 9:00 dimineața și până la ora 16:00, iar duminică începem la ora 9:00 și terminăm la ora 13:00. Probele scurte (Sprint, Head to Head și Slalom) au 350 m lungime și se desfășoară sâmbătă, în zona podului Lunca Mare. Iar proba lungă (8 km) se desfășoară duminică, de la podul Lunca Mare și până la podul Șețu – Mlăjet.”

Competiția desfășurată pe râul Buzău, la Nehoiu, are și o miză destul de mare.

“E vorba de un clasament paralel, dacă vreți.  Clasamentul internațional practic asigură puncte pentru echipe, puncte ce se adună în clasamentul Cupei europene de rafting, cupă pe care echipele românești au câștigat -o până acum de două ori, iar pentru echipele naționale actuala etapă contează ca și selecții naționale pentru 2024. Altfel spus, echipele câștigătoare sunt cele care ne reprezintă în 2024 la Campionatul European, respectiv la cel Mondial de rafting.”

Pe lângă spectacolul de pe apă, competiția de la sfârșitul săptămânii este o ocazie perfectă pentru dezvoltarea turismului în zonă. Concursul va aduce un număr însemnat de concurenți și susținători care vor putea vizita orașul Nehoiu și împrejurimile, se vor bucura de peisaje uimitoare și obiectivele turistice aflate la mică distanță de Nehoiu, în cadrul Geoparcului UNESCO “Ținutul Buzăului”.

Competiția din weekend este organizată de Asociația Română  de Rafting și Mareș Outdoor Events, cu sprijinul primăriilor Nehoiu și Pătârlagele, Apele Române și Hidroelectrica.