Actualitate

Vacanțele petrecute peste granițe pot crește riscul apariției de noi cazuri de COVID-19, atrag atenția epidemiologii. Situația epidemiologică actuală la Buzău

Concediile românilor, fie în țară, fie peste granițe, pot crește riscul apariției de noi cazuri de infecție cu coronavirus. Deplasarea în locuri aglomerate, cu persoane din diverse colțuri ale lumii, face ca virusul să circule și să se transmită ușor de la o persoană la alta, în caz că nu sunt respectate minimele condiții de prevenție. În acest context, autoritățile de sănătate publică sunt în gardă, monitorizează fiecare caz în parte și verifică spitalele, pentru a putea acționa din timp în caz de explozie a noilor îmbolnăviri.

La Buzău, după o lungă perioadă în care nu s-au mai înregistrat cazuri noi de COVID, încep să se înmulțească pacienții infectați cu SARS CoV-2. În week-end au fost confirmați cu COVID-19 doi bebeluși și un adult: un copil de doar 10 luni, unul de 7 luni și un adult de 51 de ani, toți fiind testați la Spitalul Județean. Copilul de 7 luni, de nationalitate portugheză, a ajuns în țară săptămâna trecută, după o perioadă în care mama sa a călătorit frecvent în străinătate, adică într-o țară “roșie”.

“Am întâlnit aceste situații cu persoane venite din străinătate care fac aici contacte până reușim să-i identificăm. Am avut în week-end acești doi copii, unul care este din județul nostrum și care este internat împreună cu mama la Râmnicu Sărat. Am făcut ancheta și toți contacții de familie sunt negativi la această dată. Celălalt copil, venit cu mama din Portugalia, mamă care a mai fost intrată în țară, reîntoarsă în Portugalia, revenită în România și după ce a stat în prima etapă la Timișoara și-a ales Buzăul. A închiriat un apartament unde locuiește cu partenerul, ambii fiind vaccinați în luna iunie. Copilul s-a dovedit a fi pozitiv și este foarte bine ca stare de sănătate. Mama nu dorește nici alte examinări, nici internare. A fost informată ca la orice modificare apărută în următoarele 14 zile să se adreseze Spitalului Județean”, a declarat pentru șansanews.ro medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

La Buzău, zilnic sunt efectuate în jur de 300 de teste. În cele mai multe cazuri este vorba despre persoane care vor să călătorească în străinătate și care trebuie să prezinte un test negativ. 

“S-au făcut și se fac în continuare în jur de 300 de teste. Oamenii se testează pentru că trebuie să iasă din țară, se testează pentru că au intrat și vor să iasă mai repede, se testează pentru că au ceva simptomatologii și atunci se prezintă la medic, se testează pentru că au avut bănuieli. ”

Partea bună este că din sutele de teste efectuate zilnic, doar unul-două sunt pozitive.Situația nu este îngrijorătoare momentan, însă, cu toții trebuie să fim prevăzători pentru a evita repetarea situației din vârful pandemiei. Va urma și o verificare a spitalelor care pot primi pacienți COVID pentru a vedea dacă îndeplinesc condițiile pentru tratarea în bune condiții a bolnavilor.

“Sper ca săptămâna aceasta să pot să constat personal dacă ceea ce reprezentanții spitalelor au comunicat în scris se găsește și în practică. Să vedem dacă segmentul dedicat unor eventuali pacienți cu COVID este pregătit, dacă resursele de oxigen la nivelul fiecărei unități și dotările specifice sunt funcționale și dacă există în stoc materialele necesare cu care să începem fără să ne permitem timpi morți în acțiunea noastră pentru că ne lipsesc anumite lucruri.”

În prezent, în județul Buzău sunt 467 persoane în carantină la domiciliu, iar alte 4 în izolare la domiciliu.