Actualitate

Val de focare de pestă porcină. Mulți dintre proprietari nu vor fi despăgubiți. Lista localităților în care bântuie virusul

Crește alarmant numărul focarelor de pestă. Sunt 18 focare de boală în acest moment, în județul Buzău,  fiind afectate zeci de gospodării din Viperești, Vintileanca, din Căldărăști, unde e un singur focar dar sunt 40 de gospodării de contact, așa cum a reieșit din ancheta medicilor sanitar veterinar. Alte focare sunt la Padina, Largu, Caragele, Pogoanele, Smeeni, Luciu si Costești.

” Pe raza județului Buzău, pesta porcină africană evoluează în 18 focare pe raza localităților Vispești-Breaza un caz, Vintileanca-Săhăteni un caz, Căldărăști două focare și 40 de exploatații de contact, Padina un focar și 5 exploatații de contact, Largu un focar și 5 exploatații de contact Caragele un focar, Pogoanele un focar și 5 exploatații de contact, Smeeni două focare, Luciu un focar, Costești un focar.” a declarat luni purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

În toate gospodăriile unde e depistat virusul, animalele sunt ucise. Iar mulți dintre proprietarii rămân  de multe ori cu paguba, potrivit reprezentanților DSVSA:

” Având în vedere și temperaturile crescute, adică perioada aceasta caniculară, ne așteptăm ca numărul de cazuri de pestă porcină să crească la nivelul județului Buzău, mai ales că majoritatea proprietarilor nu respectă normele minime de biosecuritate, în ceea ce privește exploatațiile pe care le dețin. Pierderile sunt foarte mari în ceea ce privește proprietarii pentru că până la această dată, dacă un sfert din ei se încadrează la despăgubiri pentru că nu au animale identificate, au cumpărat porci fără documente și astfel nu pot fi despăgubiți.”

Nu doar gospodăriile sunt afectate de pestă porcină africană, ci și mediul silvatic, unde frecvent autoritățile sanitar veterinare găsesc porci mistreți răpuși de virusul pestei porcine africane.