Actualitate

Val de investiții în parcuri fotovoltaice. Proiecte de 2,5 de milioane de euro, finanțate prin Ministerul Energiei

Cu cât facturile la electricitate sunt mai mari cu atât energia produsă din surse regenerabile și ecologice, precum soarele, vântul, apa și biomasă devine o necesitate, tendință care deja se simte și județul Buzău, atât în rândul consumatorilor casnici cât și în rândul instituțiilor publice și private. Un exemplu în acest sens îl reprezintă interesul major al primărilor pentru fondurile puse la bătaie, anul trecut, de Ministerul Energiei, prin Fondul pentru Modernizare. Nu mai puțin de șapte primari din Buzău au acesat aceste sume cu care vor amenaja parcuri fotovoltaice, iar cu energia produsă va acoperi consumul necesar atât la instituțiile din comună cât și iluminatul public.

Invitat la Focus Tv, Mircea Cârlan, directorul general al Direcției Generale Investiții din cadrul Ministerului Energiei, a declarat că Buzăul a prins apetitul pentru energia regenerabilă și că, până acum, au fost semnate proiecte în valoarea de aproape 1,9 milioane de euro, cu primarii comunelor Beceni, Balta Albă, Unguriu, Pietroasele, Smeeni, Gălbinași, Chiojdu.   

Energia electrică produsă în aceste comune va fi folosită pentru consumul administrației locale și a instituțiilor din subordine, inclusiv pentru iluminatul public și pentru unitățile de învățământ. La Chiojdu, de exemplu, va fi amenajată o centrală care va asigura producerea energiei electrice necesară funcționării întregii rețele de iluminat public, instituției primăriei și căminelor culturale. Investițiile în producerea de energie verde vor aduce o economie de circa 720.000 de lei, în patru ani, a explicat primarul Cheorghe Neamțu, într-o intervenție la Focus Tv.

La rândul său, primarul comunei Unguriu, Ciprian Tirizică, a anunțat că în aceste zile va demara amenajarea unui parc fotovoltaic. Detalii AICI.

Cel mai important este faptul că aceste fonduri sunt nerambursabile 100%, ceea ce înseamnă că primăriile nu vor fi obligate să asigure o cofinanțare, adică nu vor avea nicio cheltuială din bugetul local.

” 𝘗𝘳𝘪𝘯 𝘴𝘦𝘮𝘯𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘰𝘳 𝘯𝘰𝘪 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘳𝘢𝘤𝘵𝘦, 𝘧𝘢𝘤𝘦𝘮 𝘶𝘯 𝘱𝘢𝘴 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘯𝘵 𝘴𝘱𝘳𝘦 𝘶𝘯 𝘷𝘪𝘪𝘵𝘰𝘳 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘦𝘵𝘪𝘤 𝘮𝘢𝘪 𝘣𝘶𝘯 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘙𝘰𝘮â𝘯𝘪𝘢. 𝘕𝘦 𝘥𝘰𝘳𝘪𝘮 𝘤𝘢 𝘧𝘪𝘦𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘤𝘰𝘮𝘶𝘯𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦 𝘴ă 𝘢𝘪𝘣ă 𝘢𝘤𝘤𝘦𝘴 𝘭𝘢 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘪𝘦 𝘤𝘶𝘳𝘢𝘵ă ș𝘪 𝘭𝘢 𝘱𝘳𝘦ț𝘶𝘳𝘪 𝘢𝘤𝘤𝘦𝘴𝘪𝘣𝘪𝘭𝘦, 𝘪𝘢𝘳 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘳𝘢𝘤𝘵𝘦 𝘯𝘦 𝘢𝘫𝘶𝘵ă 𝘴ă 𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨𝘦𝘮 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵 𝘰𝘣𝘪𝘦𝘤𝘵𝘪𝘷. (…)Entitățile publice beneficiare vor putea produce energie electrică pentru propriul consum și astfel vor reuși să-și reducă costurile cu utilitățile, iar banii economisiți vor putea fi folosiți pentru alte proiecte în comunitățile locale”, Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

În afara celor 7 proiecte deja semnate, la Ministerul Energiei au mai fost depuse alte două proiecte, aflate în curs de evaluare. Unul dintre acestea este proiectul depus de Consiliul Județean Buzău, în valoare de 570.000 de euro.  Prin acest proiect vor fi amenajate două centrale.

”Se propune instalarea a două centrale fotovoltaice CEF Buzău-399,3kW și CEF Beceni 399,3kW”, se arată în proiect.

Energia produsă va acoperi consumul Consiliului Județean dar și al Direcției Generale Pentru Protecția Copilului, inclusiv necesarul mai multor centre de plasament și cămine de bătrâni, precum și pentru clădirea Maternității Buzău. În total, prin acest parc fotovoltaic vor fi deservite 19 clădiri.

”Acest proiect se află pe poziția 670, iar până în prezent au fost semnate puțin peste 500 de proiecte. Contractul e pe circuitul de semnare, la ultimul aviz înainte de ordonator”, a declarat Mircea Cârlan, directorul Direcției Generale Investiții din cadrul Ministerului Energiei.

Imediat cum va fi semnat contractul, Consiliul Județean va putea demara construcția centralelor.

”Licitația este deja finalizată. După ce se semnează contractul de finanțare, se va semna și contractul cu executantul pentru proiectul tehnic și execuție. Proiectul tehnic  are ca termen de realizare 3 luni și execuția va dura 9 luni. Firma care a căștigat licitația este  SC SERVELECT SRL, valoarea proiectului fiind de 2.736.831,84 lei fără TVA ”, informează reprezentanții Consiliului Județean Buzău.

În total, la nivelul țării, au fost depuse circa 1400 de proiecte pentru fondurile disponibile prin Fondul pentru Modernizare. Apelul de proiecte s-a încheiat.  

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian