Actualitate

Val de pacienți în Urgențe la început de sezon al virozelor. Cum le putem asigura copiilor o imunitate de fier

A început școala, a venit și sezonul virozelor respiratorii. Odată cu revenirea în colectivitate, copiii au început să răcească. De altfel, de câteva zile prezentările la Urgențe Pediatrie sunt în creștere. În medie, circa 50 de copii sunt aduși zilnic de părinți la medic, speriați că cei mici fac febră ori tușesc. Cei mai mulți sunt sugari și copii care frecventează grădinița, diagnosticați cu viroze respiratorii și pneumonii.

Trecerea bruscă de la vreme foarte caldă la temperaturi scăzute și frecventarea colectivităților favorizează circulația virusurilor, așa că preșcolarii sunt printre cei mai afectați în această perioadă. Nu orice răceală trebuie să provoace îngrijorare și nu orice simptom necesită prezentarea la medic, este ceea ce le-au transmis medicii, zilele trecute, părinților din Buzău, în cadrul unei întâlniri cu rol de prevenție.

“Este normal să răcească. O răceală este cea care creează sistemul imunitar al organismului. Că  tușește, că face un pic de febră, aveți un pic de răbdare cu organismul acela micuț pentru că dacă îi dau antibiotic, pe lângă faptul că nu îl ajut cu absolut nimic să trateze viroza respectivă, pentru că virusurile nu se tratează cu antibiotic, îi mai distrug și flora normală a organismului, îi dau peste cap cu totul imunitatea de bază și îl va durea burta pe la 5-7 ani, va fi mult mai slab din punct de vedere al imunității. Atunci când se îmbolnăvește pot să-i dau ceva spray în gât, pot să-i fac toaleta nasului, pot să-i dau niște suplimente cu vitamina C în momentul în care răcește, pot să-i dau miere”, a transmis medicul pediatru Alina Iordache.

Pe de altă parte, printr-o intervenție în direct în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, medicul Alina Iordache a vorbit despre soluțiile pe care le au la îndemână părinții pentru a le putea sigura celor mici o imunitate de fier în sezonul rece.

În niciun caz nu trebuie apelat la suplimentele alimentare. Cel mai indicat ar fi, recomandă specialiștii, ca imunitatea copiilor să se dezvolte natural, cu o alimentație sănătoasă, fructe și legume, dar și petrecerea a cel puțin 30 de minute pe zi în aer liber.

“Avem tendința să-i bombardăm cu suplimente pentru imunitate, nu este în regulă să ne jucăm cu imunitatea naturală a copiilor. Le-am recomandat mămicilor să le suplimenteze vitamina D pentru că au început lunile de toamnă, să aibă grijă la alimentația copiilor pentru că lipsa de vitamine poate să scadă imunitatea, dar nici suplimentarea cu multivitamine nu este o soluție și din punctul nostru de vedere o alimentație sănătoasă, diversificată este cea care crează baza unei imunități sănătoase. Trebuie să ne scoatem copiii afară, nu contează că sunt minus 5 grade, trebuie să-i scoatem afară, să aerisim camerele, clasele, copiii trebuie să facă sport, lăsați-i să alerge, să meargă cu bicicleta chiar dacă este un pic de vânt, se crează o imunitate sănătoasă.”

De asemenea, pe perioada toamnei și a iernii, în afară de vitamina D, medicii recomandă ca celor mici să li se dea ulei de pește sau câte 10 zile pe lună, vitamina C.

O altă soluție pentru evitarea formelor grave de boală este vaccinul antigripal.