Actualitate Agricultura acum

(video) Ministrul Daea, vizită fulger la Buzău. Primarul Toma: ”În 10 minute m-a sunat prim-ministrul, să-mi spună că e un proiect interesant”

sursa foto: captură video Facebook Constantin Toma

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut, aseară, o vizită fulger la Stația de Epurare a municipiului Buzău, după ce primarul Constantin Toma i-a pus pe masă un proiect ce ar putea salva agricultura din jurul orașului. Este vorba de o idee inspirată de la americani, prin care primarul și-a propus ca apa epurată ce se deversează în râul Buzău să fie folosită  pentru irigarea terenurilor agricole din zona de sud a municipiului și în comunele limitrofe. În total, este vorba de irigarea a circa 25.000-30.000 de hectare de culturi, profund afectate în acest an din cauza secetei.

”Aseară l-am primit pe Domnul Ministru Petre Daea, direct la stația de epurare a municipiului Buzău, pentru a mai face un pas spre punerea în practică a ideii de a utiliza apa epurată ce se deversează în râul Buzău, vreo 10 milioane de metri cubi anual, pentru a iriga terenurile agricole din sudul municipiului și comunele apropiate, circa 25.000 de hectare. Vom polua mai puțin râul Buzău, vom putea micșora prețul la metru cub de apă epurată și pluvială și vom asigura siguranța producțiilor de cereale și legume”, a scris pe Facebook Constantin Toma.

Alături de Petre Daea s-au aflat și directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Cornel Popa, și buzoianul Nicolae Mărăcine, fost director general al ANIF.

Vizita ministrului era, de altfel, așteptată. Încă de săptămâna trecută, primarul Constantin Toma a anunțat că Petre Daea este așteptat la începutul acestei săptămâni la Buzău, unul dintre punctele de interes fiind tocmai acest proiect. Constantin Toma a detaliat, la Focus TV, ce presupune folosirea apelor uzate pentru irigații și a relatat cum a fost sunat personal de premierul Nicolae Ciucă.

“La o întâlnire pe care am avut-o la Guvernul României, în prezenţa domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, cu toţi miniştrii de resort, am venit cu această idee. Avem 400 de aglomerări urbane în România care nu se conformează pe apă uzată și am venit cu propunerea să utilizăm această apă din staţia de epurare de la Buzău în agricultură. Comisia Europeană îndeamnă ţările UE să reutilizeze apele uzate. La 10 minute după ce am dat articolul domnului prim-ministru, acesta m-a sunat şi a spus că este de acord cu ideea mea de a folosi şi în România apa care se obţine din staţiile de epurare. I-am spus domnului prim-ministru că avem deja un proiect pentru a face din Buzău primul oraş care foloseşte apa din staţia de epurare pentru irigaţii”, a declarat Constantin Toma la Focus TV.

Buzăul este, în prezent, printre cele mai afectate județe din cauza secetei.