Actualitate

Valul de caniculă aduce și …pene de curent. Explicațiile specialiștilor din Buzău

sursa foto: Business Magazine

Canicula a venit, ca în fiecare an, cu pene de curent în aproape tot municipiul Buzău. Temperaturile toride i-a obligat pe buzoieni să folosească la maxim instalațiile de răcirea aerului astfel că sâmbătă, la orele prânzului, infrastructură de distribuție a energiei electrice a cedat, lăsând fără curent electric sute și sute de abonați.

Potrivit unor surse oficiale, avaria s-a înregistrat la stația de transformare Contactoare, la ora 11.16 afectând clienții dintr-o mare parte a orașului. Întreruperile accidentale au fost însoțite însă și de unele programate pentru realizarea unor lucrări de investiții în infrastructură.

Aceleași surse au anunțat pentru sansanews.ro că întreruperea a durat mai multe zeci de minute, iar până la redactarea acestei știri nu au mai fost anunțate alte avarii.

Totuși, având în vedere perioada prelungită de caniculă, timp în care oamenii vor continua să folosească aparatele de aer condiționat și ventilatoarele pentru răcirea locuințelor, dar și alte electrocasnice, nu este exclus ca astfel de întreruperi să mai apară, mai ales în perioada de weekend, când majoritatea buzoienilor au liber de la serviciu.

De altfel, specialiștii în domeniu au constatat că în perioadele cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius se înregistrează un consum mai mare de curent electric în toată țara. De exemplu, potrivit Euronews România, cel mai mare consum de curent electric din această vară a fost înregistrat în data de 5 iulie când temperatura maximă a atins peste 35 de grade Celsius în Capitală, adică temperatura înregistrată astăzi și în municipiul Buzău.

”Perioada caniculară de la sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie a condus la o creștere a consumului de energie electrică la orele prânzului cu aproximativ 800 – 1000 MW în plus față de zile cu temperaturi normale pentru această perioadă”, informează Euronews România.

Pe de altă parte, specialiști care monitorizează comportamentul sistemului de distribuție al energiei electrice de la Buzău susțin că aceste pene de curent se înregistrează mai ales în weekend, în perioadele caniculare, atunci când consumul casnic de curent crește foarte mult din cauza faptului că buzoienii stau mai mult acasă, iar infrastructura actuală, proiectată și construită în anii 50 nu face față.

Alminteri, sursele citate declară că timp de aproape 50 de ani infrastructura construită de comuniști dar vândută și apoi privatizată nu a avut parte de niciun fel de investiție majoră astfel că vara, weekend de weekend, cetățenii au parte de întreruperi de curent, pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp.