A fost un weekend însângerat pe șoselele din Buzău. 4 oameni au murit, iar mai mulți au fost răniți, unii grav, și au ajuns la spital, în urma unor accidente produse pe șoselele din județ. Un val de tragedii în care au fost implicate familii întregi, unele care se întorceau din călătorii mai lungi, cum este cazul familiei din Padina. Un tată și fiica sa, o adolescentă de 16 ani, au pierit când se întorceau din Vrancea și mai aveau doar câțiva kilometri până acasă, accident despre care șansanews.ro a relatat AICI.
Cele mai multe accidente grave au avut un numitor comun, și anume pătrunderea pe contrasens, lucru care s-ar fi putut întâmpla fie pe fondul unei depășiri, fie din cauza unor alte preocupări la volan. Cauze frecvente ale accidentelor din ultima perioadă au fost fie lipsa atenției la volan, fie neadaptarea vitezei la volan, fie șofatul pe distanțe foarte lungi. Inclusiv căldura își poate spune cuvântul și poate afecta capacitatea unui șofer de a răspunde adecvat în diverse situații.
“Se știe că undeva după 50 de ani nu mai suntem chiar atât de agili, de atenți, cu atât mai mult cu cât parcurgem distanțe mai lungi, intervine oboseala, rutina, intervine plictiseala, mai ales acolo unde suntem singuri în mașină. Dacă nu facem popasuri care să ne dea un refresh, să ne alimentăm cu energie, atunci intervin aceste evenimente, poate chiar o clipă în care ne aruncăm privirea în stânga, în dreapta, puțin mai mult de câteva secunde, nu mai putem observa eventuale obstacole ivite, și atunci se produc accidente grave. Putem vorbi și de o lipsă de atenție, de concentrare poate și din cauza căldurii, care cumva ne adoarme și ne face să fim cumva mai puțin vigilenți”, a declarat, la Focus Tv, cms. șef Silviu Dinu, șeful Poliției Rutiere Buzău.
La rândul său, pilotul Titi Aur, expert în conducere defensivă, spune că tragediile se produc, în general, din cauza faptului că mulți șoferi nu conștientizează riscurile la care se expun atunci când aleg diverse manevre.
“Mașina este o armă atunci când ai scăpat-o de sub control sau atunci când nu faci ce trebuie. Lipsa de conștientizare este data de lipsa de educație. Asistăm la o agresivitate inconștientă. Șoferii fac greșeli banale, dar care duc la tragedii. Cei care fac accidente mortale nu sunt niște nebuni, drogați, 85% din accidentele grave sunt produse de șoferi normali din care 20% sunt începători, iar restul persoane care fac o greșeală fatală pentru că ei consideră că nu li se poate întâmpla nimic.”
Cum se apropie luna august, cea în care valorile de trafic cresc și mai mult, fiind luna concediilor, polițiștii vin cu o serie de sfaturi pentru șoferi:
Adaugă comentarii