Actualitate

Buzăul, printre puținele orașe în care e organizată celebra paradă militară de Ziua Națională. Ce li se mai pregătește buzoienilor de 1 Decembrie

Buzăul va fi, anul acesta, unul dintre puținele orașe unde se va organiza parada militară cu ocazia Zilei Naționale. Parada, la care va avea acces și publicul, va începe aproape de ora 11:00, pe Calea Eroilor. În premieră, buzoienii vor avea parte de un moment inedit, un marș organizat de militarii de la Boboc.

Parada de anul acesta va fi una completă, adică atât cu defilarea militarilor, cât și cu tehnică militară. Acest moment, cel mai așteptat de toți buzoienii, de la copii până la bătrâni, va fi încheiat de reprezentanții catedrei de Educație Fizică de la Baza Aeriană Boboc, care vor alerga de la Boboc până pe Calea Eroilor în cinstea sportivilor și a sportului.

„După prezentarea onorului, va fi intonat imnul de fanfara militară împreună cu un cor al Seminarului Teologic, apoi cele 2 segmente de defilare, anume defilarea plutoanelor, apoi defilarea tehnicii de luptă și a tehnologiilor din dotarea structurilor, iar la final, după parada militară, va fi și un moment al sportivilor de la Baza Aeriană Boboc. Ei vor pleca în marș, în alergare, la ora 09:00 de la baza Boboc și vor merge asistați de suport dirijat, vor face un marș de la baza Boboc până pe Calea Eroilor, ca un omagiu adus mișcării sportive și sportivilor în general”, a declarat prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea.

Buzoienii care vor dori să asiste la parada militară vor putea face acest lucru din zonele special amenajate pentru public. Este vorba de trotuarul din fața Garnizoanei, unde accesul este permis oricui respectă măsurile de protecție, dar și de o zonă oficială, pe trotuarul din fața Cimitirului Eroilor. Aici, vor avea acces maxim 200 de persoane și doar pe baza certificatului verde.

„Pe trotuarul cu Cimitirul Eroilor, în zona în care avem gardul Cimitirului Eroilor, va fi organizată zona oficială de maxim 200 de participanți, în care se va putea intra numai cu certificatul verde. În rest, pe celălalt trotuar, pe partea cu gardul garnizoanei, accesul va fi liber, așa cum prevede alin. 2 din prevederile legale, cu respectarea restricțiilor epidemiologice, adică mască și distanțare.”

Tot în premieră, la manifestările prilejuite de Ziua Națională au fost invitați managerii spitalelor din județul Buzău, cei care de aproape doi ani luptă zi de zi cu un inamic nevăzut. Astfel, autoritățile vor să le mulțumească angajaților din spitale și să le arate halatelor albe că nu sunt singure în această luptă crâncenă.

„În afară de oficialități, în zona oficială ne gândim să intre consilieri județeni, consilieri locali. Eu, ca prefect, am considerat că este momentul să invit toți managerii spitalelor din județul Buzău la acest eveniment, în semn de respect pentru modul în care s-au comportat în acest val 4. Bineînțeles, orice alți cetățeni care dețin certificat verde și vor să vadă parada din această zonă oficială. Tot ca element de noutate, din partea Instituției Prefectului am invitat pe toți parlamentarii județului Buzău, au confirmat 4 parlamentari până în acest moment. Marcel Ciolacu, la acest moment, nu a confirmat participarea, probabil nu va fi prezent.”

Circulația pe Calea Eroilor, dar și pe Bulevardul Mareșal Alexandru Averescu, până la intersecția cu strada Spiru Haret, va fi restricționată miercuri, 1 decembrie, începând cu ora 09:30. Restricțiile vor fi ridicate la finalul paradei militare, cel mai probabil în jur de ora 12:00.