Actualitate

Verdict UNESCO, înainte de Paște! Care sunt veștile primite de președintele CJ

Sursa foto tinutulbuzaului.org

După un prim vot pozitiv primit în apropierea Crăciunului 2021, Buzăul ar putea primi acreditarea UNESCO pentru Geoparcul Ținutului Buzăului chiar înaintea sărbătorilor pascale. Anunțul a fost făcut joi, la finalul ședinței Consiliului Județean, chiar de Petre Emanoil Neagu, președintele CJ, care a precizat că boardul UNESCO se va întruni peste două săptămâni pentru a da verdictul în cazul a 16 zone care speră să fie acceptate în Rețeaua Globală a Georparcurilor, printre care și cel din județul nostru.

Sunt ultimele zile de așteptare pentru buzoienii care speră ca Ținutul Buzăului să primească acreditarea UNESCO. Asta pentru că, în jur de 15 aprilie, potrivit anunțului președintelui Consiliului Județean Buzău, reprezentanții UNESCO se vor întâlni pentru a da verdictul în cazul acestei solicitări făcute de județul nostru. Petre Emanoil Neagu a explicat că dacă răspunsul va fi favorabil atunci pe 21 aprilie, adică cu doar 3 zile înaintea sărbătorilor pascale, va avea loc și o întrunire între boardul UNESCO și reprezentanții Ținutului Buzăului.

“Boardul UNESCO se va întruni în 15 sau 16 aprilie şi va decide dacă Geoparcul Ţinutul Buzăului va primi acreditarea UNESCO. Atunci vom primi verdictul noi şi alte 15 geoparcuri din întreaga lume. Dacă vom primi răspuns afirmativ, pe 21 aprilie va fi o întâlnire online între Ţinutul Buzăului şi boardul UNESCO, alături de celelalte geoparcuri din întreaga lume. Directorul UNESCO pe România şi-a exprimat dorinţa de a fi prezent pe data de 21 la Buzău, dacă vom fi admişi. Dacă vom primi acreditarea, vom primi diploma virtuală pe 21 aprilie, iar în septembrie o vom primi şi în format fizic”, a anunțat astăzi preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Așa cum se știe, Buzăul a primit un prim răspuns pozitiv din partea evaluatorilor care au vizitat Ținutul Buzăului în septembrie 2021, așa că, acum, speranțele ca zona să fie acceptate în Rețeaua Globală a Geoparcurilor sunt destul de mari. Reușita ar reprezenta rezultatul unor eforturi care durează de 14 ani.

“După o luptă de mulţi ani dusă de oameni absolut admirabili prin profesionalism şi devotament, au lucrat, au muncit şi am ajuns să finalizăm această idee. Eu sper să fim acreditaţi şi le mulţumesc anticipat celor de la Asociaţia Ţinutul Buzăului, celor de la Universitatea Bucureşti şi celor din aparatul propriu al Consiliului Judeţean care s-au ocupat pentru că este strict munca lor. Ştiu că foarte multă lume îşi arogă acum anumite poveşti, dar este strict meritul celor din aparatul propriu al CJ, cei de la ONG-ul Ţinutul Buzăului şi cei de la Universitatea Bucureşti. Restul sunt istorie şi jocuri de imagine”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Însă, odată primită acreditarea, buzoienii vor avea o responsabilitate foarte mare pentru a menține Ținutul Buzăului la acest standard. În plus, Ținutul Buzăului trebuie să continue să se dezvolte, fapt care, de altfel, va aduce și foarte multe avantaje atât celor care fac parte din zona acreditată cât și comunelor din jurul Ținutului Buzăului.

“După un calcul sumar într-o perioadă de 5-10 ani cam 60% din localităţile din judeţ vor avea de câştigat de pe urma turismului în localităţile din geoparc, dar şi în cele din vecinătatea acestuia”, a punctat Neagu.

Ținutul Buzăului include o zonă rurală care aparține administrativ de 18 comune din zona de deal și munte din nord-vestul județului Buzău, fiind o zonă cu circa 45.000 de locuitori.Concret, vorbim de comunele  Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mînzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Voda și Beceni, iar suprafață ocupată este de 1035.9 km2.