Actualitate

Veșnicia s-a născut la sat! Unde se află casa-tezaur din Buzău?

Ești pasionat de artă și istorie? Te încântă arhitecturile spectaculoase ale caselor vechi? Atunci trebuie să știi că una dintre cele mai frumoase și vechi case tradiționale se află chiar în Buzău și poate fi oricând vizitată. Casa a fost restaurată și abia își așteaptă vizitatorii!

Antonela Dragomir este cea care a avut ideea restaurării casei din satul Dealul Viei, comuna Merei. Femeie muncitoare și dedicată, ea își rezervă mereu timp pentru a mai lucra la construcție și pentru a o umple cu obiecte de valoare. A pus suflet în tot ce a făcut, de aceea îi îndeamnă pe oameni, cu sufletul, să vină și să treacă pragul căsuței tale ca-n povești.

Când intri pe uliță, în satul Dealul Viei, casa îți sare în ochi și nu știi către ce detalii să privești mai întâi. Nu știi dacă să admiri florile, ferestrele, ștergarele de pe pereți, oalele așezate cu grijă sau fântâna din curte. Florile sunt motivul central al desenelor, iar combinațiile de culori folosite în pictarea acestora sunt uluitoare. Timp de doi ani, o familie a muncit din greu să scoată la lumină frumusețea inițială a încăperilor. 

Casa a fost restaurată cu artă, migală și grijă. Actualii proprietari ne povestesc cu drag despre munca depusă și ne-au prezentat-o și pe fosta proprietară, care este născută și crescută la Dealul Viei, și care acum duce o viață total diferită la New York. Femeia, deși aflată la o vârstă înaintată, ne povestește că-și amintește fiecare obiect care era în casă, ține minte cum locuia împreună cu părinții săi. Viața era atunci mai simplă și mai frumoasă.

Este mândră de actuala proprietară, Antonela, care zi de zi aduce lucruri în casă, de la vase de lut, la războaie de țesut, toate donate sau primite de la vecinii care nu le mai găsesc trebuință. Și conform zicalei, „Gunoiul unuia, comoara altuia”, Antonela a reușit să facă un adevărat muzeu din vechea casă. Ea ne povestește că nu ar da casa nici pe sume imense de bani. Doar s-a ocupat personal de fiecare obiect în parte să-l repare, să-i aducă strălucirea de altă dată și să-i găsească cel mai potrivit loc în care poate fi privit și admirat.

Antonela Dragomir spune că cea mai importantă este familia și că-și dorește ca tânăra generație să vadă și să înțeleagă cum trăiau și cum își desfășurau bătrânii activitățile cotidiene.

Ca exemplu, i-a urmat pe locuitorii din Maramureș și a subliniat că își dorește mult să facă la Dealul Viei „micul ei Maramureș”. Că-i place mult ceea ce face e lesne de dedus și din faptul că a mai cumpărat încă o casă veche, pe care urmează să o restaureze.

Pentru a înțelege mai bine cât de spectaculoasă este casa, am discutat cu un arhitect care ne-a dat date exacte despre vechimea și modelul locuinței. Conform specialistului, este vorba despre o casă construită după modelul clasic, dar deosebit de spectaculoasă. În documentele găsite în casă nu găsim date despre anul în care a fost construită, dar arhitectul ne spune că, probabil, a fost construita la sfârșitul secolului 19, începutul secolului 20.

În regiunile colinare, locuinţele erau construite pe temelie de piatră, cu pereţii din cununi de bîrne aşezate orizontal şi prinse în cepuri şi cuie de lemn, cu păstrarea aparentă a lemnului. Casele se încălzeau prin vetre deschise, amplasate în mijlocul camerei, unde se prepara şi hrana. După acest model a fost construită și casa pe care o avem în atenție, alături de detalii specifice zonei Buzăului.

„Discutăm despre o casă extrem de spectaculoasă din punct de vedere arhitectural și al rezistenței. Casa este construită după modelul clasic, cu prispă, specifică zonei rurale a județului Buzău, regiunilor cu relief jos, cu temelie din piatră și „talpă” de lemn, având pardoseli din pământ galben, fără dușumele, cu pereți din lemn cu pământ galben. Planșeul este din grinzi din lemn si scândură la interior, lipit cu pământ către pod. Prispa are balustradă și stâlpi din lemn simplu, fără decorații sau traforaje.
Casa este acoperită cu șarpantă din lemn, în patru ape și învelitoare din tablă. A avut sobă veche, din fontă, dezafectată acum. Camerele sunt mici și se desfășoară de o parte și de alta a holului de intrare. În spate, pe latura lunga, se deschid către o polată care adăpostește o bucătărie de vară”, ne-a dezvăluit arhitect Alexandra Sincu.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian