Guvernul a aprobat instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor de bovine. Ajutorul de la stat vine în contextual în care crescătorii de vaci au înregistrat pierderi importante, pe fondul creșterii prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale.
”Valoarea estimată a schemei de ajutor este de 217.756.000 lei, echivalentul sumei de 44 milioane euro și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap de animal pentru un efectiv estimat de 602.740 capete. Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 250.000 euro”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Decizia de a-i sprijini pe crescătorii de bovine vine după ce, săptămâna trecută, Guvernul a aprobat un alt sprijin important pentru agricultură.
“Săptămâna trecută am aprobat în şedinţa de Guvern alocarea a peste 1,1 miliarde de lei pentru sprijinul agricultorilor, astfel încât fermierii să poată să beneficieze de fonduri pentru culturile agricole şi am discutat şi despre măsurile pe care putem să le luăm pentru cei care se ocupă cu creşterea animalelor. Acum, prin ordonanţă de urgenţă, asigurăm crescătorii de animale cu un sprijin în vederea compensării a o parte din problemele cu care s-au confruntat în anul 2022. Am discutat şi vom continua să discutăm măsurile prin care să putem să trecem la procesarea produselor agricole în România şi, în acest fel, să garantăm asigurarea siguranţei alimentare pentru cetăţenii români. Sigur, nu trebuie pierdută din vedere componenta economică prin care să asigurăm produselor agricole din România valoare adăugată cât mai mare şi să reducem importurile, aşa cum am solicitat, pentru a ajunge la un deficit de balanţă comercială zero pe produse alimentare”, a declarat premierul liberal Nicolae Ciucă.
Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, beneficiari ai schemei de ajutor de stat sunt crescătorii care dețin vaci de lapte (întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, persoane fizice și persoane juridice). Ca să poată beneficia de sprijin, trebuie să îndeplinească două condiții:
– deținerea a minimum 10 capete de vaci adulte cu excepția celor din UAT-urile din zona montană care dețin minimum 5 capete vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în baza națională de date;
– producerea și valorificarea laptelui în perioada 1 august – 31 decembrie 2022.
Adaugă comentarii