Valul 4 al pandemiei de COVID-19 a fost mult mai agresiv decât s-au așteptat inclusiv specialiștii. Ridicarea măsurilor de protecție din timpul verii, nerespectarea indicațiilor medicilor, dar și numărul mic de persoane care s-au vaccinat au condus la adevărate drame în spitalele din întreaga țară.
În județul Buzău au fost zile în care au fost confirmați și câte 500 de pacienți ca pozitivi si pentru că mulți au ajuns prea târziu la spital au pierdut lupta împotriva virusului. Au fost zile întregi cu mai mult de 10 decese în rândul celor pozitivi.
În tot acest timp, medicii au tot repetat că singura armă pe care o avem la îndemână, pentru a lupta împotriva coronavirusului, este vaccinarea. Cu toate că este gratuită și disponibilă tuturor, vaccinarea este privită de mulți ca un act riscant. Din cauza propriilor credințe sau a neîncrederii în medici, mulți preferă să nu se vaccineze. Însă, atunci când sunt afectați de coronavirus și ajung în secțiile de ATI, regretă decizia de a nu se imuniza.
Drept dovadă că vaccinarea este cheia pentru revenirea la normalitate este faptul că în acest moment în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean nu mai este internată nici o persoană vaccinată. Toți cei care au nevoie de spitalizare sunt nevaccinați, în timp ce cei imunizați, chiar dacă au luat virusul, au forme ușoare și se tratează acasă.

„Diferența între un pacient vaccinat și unul nevaccinat este că pacientul vaccinat are risc scăzut considerabil de a dezvolta o formă severă a infecției SARS-CoV-2, față de pacientul nevaccinat. În acest moment, în secția Boli Infecțioase nu avem niciun pacient vaccinat, în condițiile în care vaccinul este la îndemâna oricui, de luni întregi.” a declarat medic specialist Boli Infecțioase în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Cristina Răduță
Ca în cazul oricărui medicament, există riscul să apară reacții adverse la vaccinare, spun specialiștii. Cele mai frecvente reacții adverse sunt durerea de cap, temperatura sau starea de oboseală. Aceste reacții adverse durează de obicei câteva ore, rar o zi. Comparativ cu simptomele cauzate de infecția cu SARS-CoV-2, reacțiile adverse sunt foarte ușoare.
Reacțiile anafilactice sau alergice sunt foarte rare, iar, în cazul în care apar la o persoană, personalul medical din centrul de vaccinare poate interveni si rezolva rapid situația.
”Dacă apare reacție anafilactică, în centrul medical este personal medical specializat, nu este nicio problemă. Sunt reacții adverse care pot fi tratate și bine gestionate. Punând în balanță ideea de a face o formă severă și aceste reacții adverse, eu zic că merită să ne vaccinăm.”
De la începutul pandemiei, a fost vaccinată 39,78% din populația județului Buzău. În valul 4, numărul persoanelor vaccinate a a crescut cu 10 procente.
Adaugă comentarii