Actualitate

Vestea care îi va bucura pe angajații din Buzău. Se va întâmpla chiar de la 1 august!

Veste bună pentru buzoienii care primesc tichete de masă. Valoarea acestora urmează să crească de la 1 august la 35 de lei. O altă majorare este prevăzută începând cu data de 1 ianuarie 2024, moment din care valoarea unui tichet de masă va fi de 40 de lei.

Ministerul Muncii are deja un proiect de Ordonanță de Urgență în acest sens, care urmează să fie adoptat în ședință de Guvern.

“Începând cu data de 1 august 2023 valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 35 lei. Începând cu data de 1 ianuarie 2024 valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 40 lei. Prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1045/2018, cu modificările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea nominală prevăzută la art.14 alin.(2) din Legea nr.165/2018 se va aplica și în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024”, se arată în proiectul de act normativ aflat la Ministerul Muncii.

Majorarea valorii tichetelor de masă este justificată prin creșterile de prețuri înregistrate în ultima perioadă la alimente și nu numai.

”Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.

Ca să fie aplicat, proiectul trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.