Actualitate

Vești despre bursele școlare. Când vor fi virați banii

Sunt vești bune pentru peste 10 mii de elevi din municipiul Buzău. Școlile au primit în conturi banii aferenți plăților pentru elevii cu note foarte bune ori cu o situație materială precară, care au depus dosare la secretariatele școlilor. Primăria a efectuat viramentele, pentru ca în zilele următoare școlile să  înceapă să achite bursele școlare, fie că vorbim despre cele de merit, de studiu ori de ajutor social. Doar  două școli din municipiul Buzău nu au banii in cont pentru că nu au trimis situația dosarelor.

”Legat de situaţia acordării burselor la şcolile din municipiul Buzău, această operaţie s-a făcut acolo unde am avut datele foarte exacte. Şcolile, liceele, ne-au făcut solicitări scrise cu sumele foarte exacte ce le au de primit. Au rămas două şcoli de la care aşteptăm în viitorul apropiat. Deci, din punct de vedere al Primăriei Buzău, această operaţie a fost încheiată”, a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma.

Odată făcute viramentele, conducerile școlilor vor decide calendarul după care vor fi virați banii în conturile copiilor . De pildă, la școala 11, unitatea de învățământ cu cei mai mulți elevi din județul Buzău, aproape 2000, banii vor fi virați în conturi până pe 25 iunie.

” Plata burselor pentru elevii Şcolii Gimnaziale Nr.11 se va efectua până pe 25 iunie 2021. În urma verificării dosarelor pentru burse, noi avem 719 burse de merit, 8 burse de studiu şi 9 burse de ajutor social. Avem sume alocate.  Pentru bursele de merit, spre exemplu, primesc toţi elevii care au depus cerere şi care au media generală peste 8,50 în primul semestru şi în anul trecut şcolar”, a declarat directorul școlii 11 din Buzău, Ticuța Iftimie.

Și școlile din mediul rural au în conturi banii pentru burse și urmează să trimită sumele în conturile copiilor.

Este pentru prima dată în ultimii ani când elevii primesc astfel de burse. Banii au fost puși la dispoziția primăriilor de către Guvern. În municipiul Buzău sunt  10.571 de copii de școală generală si liceu care  vor primi câte o sută de lei pe lună, începând cu semestrul II al acestui an școlar, în funcție de notele obținute. Banii se vor da pentru lunile în care copiii au mers la școală., nu în care au fost în vacanță. Concret, este vorba despre 7769 burse de merit, 1340 burse de studiu  și1462 burse de ajutor social.                                                                                                      

În ședința Consiliului Local Municipal când s-a votat proiectul privind aprobarea burselor elevilor din Buzău, consilierii PNL au venit cu un amendament prin care au cerut suplimentarea acestei sume acordate de Guvern astfel încât, și cu contribuție locală, elevii să primească sume mai mari care să-i stimuleze să învețe și mai bine sau care să-i ajute pe cei care provin din familii mai modeste.  Amendamentul a fost însă respins, pe motiv că decât să le fie virați bani, copiii primesc mai bine cărți pentru citit. Astfel, a luat ființă proiectul denumit ”Buzăul citește”, proiect prin care circa 20 de mii de elevi din municipiu, din clasele a III-a și până în a XII-a primesc un pachet cu câte 4 cărți de lectură, din banii Primăriei.  Deja, liceenii de-a XII-a au primit cărțile specifice vârstei lor.