Actualitate SĂNĂTATE

VEZI, AICI, DACĂ TE ÎNCADREZI ÎN ETAPA A DOUA DE VACCINARE ANTI-COVID. Lista cu cei care se pot imuniza după 15 ianuarie

Autoritățile au făcut publică lista bolilor cronice pentru care persoanele pot solicita vaccinarea în etapa a II-a, între acestea fiind diabetul zaharat, afecţiunile cardiovasculare, renale, pulmonare, oncologice.

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, în etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România este inclusă populaţia la risc.

Astfel, este vorba despre: 

a) Adulţi cu vârsta peste 65 de ani;

b) Persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate.

“În conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni:

– Diabet zaharat

– Obezitate

– Alte boli metabolice, inclusiv congenitale

– Afecţiuni cardiovasculare

– Afecţiuni renale

– Afecţiuni oncologice

– Afecţiuni pulmonare

– Afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

– Afecţiuni hepatice moderate/severe

– Afecţiuni autoimune

– Imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA”, a precizat sursa citată.

Autoritățile vor să dea startul celei de-a doua etape de vaccinare după 15 ianuarie.