Actualitate

Viață dublă în padoc pentru maidanezi. Câinii neadoptați vor fi eutanasiați

Câinii fără stăpân, strânși de pe străzile municipiului Buzău, vor avea o șansă în plus să fie adoptați, fie în oraș, fie de la distanță. Regulamentul privind gestionarea maidanezilor va fi modificat astfel încât patrupedele să poată fi îngrijite în padoc o perioadă mai  îndelungată. Practic, prin modificările ce vor fi propuse spre adoptare în ședința Consiliului Local Municipal Buzău de săptămâna viitoare, perioada în care câinii nerevendicați pot fi adăpostiți în padocul din oraș se dublează. Orice câine adunat de pe stradă ar putea fi cazat în adăpost până la 28 de zile lucrătoare, față de 14, în prezent.

“Câinii nerevendicați sau neadoptați vor fi eutanasiați, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, potrivit legii. În funcție de capacitățile de cazare și disponibilitățile bugetare, împuternicitul primarului poate prelungi termenul de cazare motivat, pentru fiecare câine în parte, până la maxim 28 de zile lucrătoare de la data înregistrării câinilor în evidențele adăpostului. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de OUG nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi supus votului consilierilor locali municipali.

Capacitatea padocului din municipiul Buzău este de 386 de locuri. Cheltuielile cu cazarea și hrana unui câine pe zi sunt de 9,2 lei, fără TVA, iar pentru serviciile sanitar-veterinare este prevăzută suma de 8.990 lei/ lună, fără TVA.

În prezent, în padocul din Buzău sunt cazați doar 9 câini fără stăpân.

Pe de altă parte, în ultimele luni, numărul maidanezilor care se plimbă liberi pe străzi a crescut semnificativ. Dovadă și numărul reclamațiilor făcute de buzoieni din mai multe cartiere ale orașului, care se plâng că nu mai pot trece pe stradă din cauza câinilor. De exemplu, pe Buzău City Report au fost postate astfel de sesizări din cartierul Dorobanți, dar și din Micro XIV.

“Buna ziua,
Va rog sa luati masuri cu privire la cainii fara stapan di zona dorobanti 1. Prelungirea Leului, Biserica Sf. Nicolae! Sunt mari si periculosi! Multumesc!”

” Domnule primar, in Dorobanti 1 (mai precis in zona bisericii Sf.Nicolae) de aproximativ o luna nu mai putem sa iesim linistiti din propriile locuinte din cauza haitelor de caini. Observ ca au mai fost sesizari pe acest subiect si din partea altor buzoieni. Totusi in zona mentionata mai sus trebuie sa evidentiez ca unul dintre maidanezi este extrem de mare si de periculos. Este de culoare neagra si de o saptamana incoace cartierul nu mai este al nostru este al LUI. Patruleaza pe unde vrea, cand vrea. Face legea. Va rog frumos sa luati masuri si sa dispuneti! “

” Ce facem cu acesti caini maidanezi? La scoala, la gradinita, in parc, in piata, sunt peste tot. Se vrea un oras european, civilizat, modernizat, dar este ini de caini, mari si periculosi. In asteptatea unei solutii, va doresc o zi placuta! ”

Autoritățile spun că s-a ajuns în această situație din cauza modificărilor legislative. De ceva vreme, maidanezii nu mai pot fi tranchilizați pentru a fi duși în adăposturi, iar hingherii intervin doar cu cuști speciale în care sunt ademeniți câinii, o soluție care însă nu se dovedește întotdeauna cea mai potrivită.