Actualitate

VICEPRIMARUL DIN VERNEȘTI, ÎN CONFLICT DE INTERESE! Ce acuzații îi aduc inspectorii de integritate

Titus Ciauș, viceprimarul comunei Vernești, a ajuns pe lista neagră a inspectorilor de integritate. Inspectorii Agenției Naționale de Integritate au verificat activitatea lui Titus Ciauș din perioada în care s-a aflat în echipa de conducere a Primăriei Vernești și au descoperit nereguli săvârșite de viceprimar. Concret, inspectorii ANI l-au trecut pe Titus Ciauș pe lista aleșilor aflați în conflict de interese după ce, în urmă cu 3 ani, a ocupat funcția de coordonator în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene.

Iată ce spun inspectorii ANI într-un comunicat de presă:

“Titus Ciauș, viceprimar al comunei Vernești- CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV. În calitate de viceprimar, a emis și semnat la data de 11 septembrie 2017 o dispoziție prin care a fost numit coordonator activități proiect în cadrul proiectului „Procomunitate-măsuri integrate pentru incluziunea socială a comunității rome din Candești” finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, încălcând astfel dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.”

Viceprimarul din Vernești a depus un punct de vedere oficial la dosarul de evaluare, în vederea exercitării dreptului la apărare. Mai mult, s-a adresat și instanței. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Ploiești, urmând să fie stabilit și un prim termen.

Potrivit legii, dacă verdictul ANI rămâne definitiv, persoana declarată în conflict de interese nu mai poate ocupa o funcție publică timp de 3 ani.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”. „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.