Actualitate

Victorie de etapă pentru polițiștii locali! Ce a decis Curtea de Apel Ploiești în procesul cu Primăria Buzău

Victorie de parcurs pentru polițiștii locali din Buzau care, de cinci ani, trăiesc sub teroarea că oricând își pot pierde locurile de muncă. Este vorba despre cei peste 300 de angajați ai Poliției Locale Buzău pe care primarul Constantin Toma a propus Consiliului Local să-i concedieze încă din momentul în care a preluat mandatul la Primăria Buzău. La rândul lor, polițiștii locali au atacat în instanță hotărârile luate de consilierii locali și așa a început un șir lung de procese. Marți, Curtea de Apel Ploiești a dat un verdict favorabil sutelor de angajați vizați de concediere. „Este o victorie de etapă”, a spus, pentru șansanews.ro, Oana Tănăsică, avocatul polițiștilor locali.

Războiul dintre polițiștii locali și Primăria Buzău a început în octombrie 2016, când primarul Constantin Toma a inițiat concedierea celor peste 300 de poliţişti, iar consilierii locali au aprobat două hotărâri referitoare la noua organigramă care arată, negru pe alb, că posturile de la Poliția Locală erau reduse de la peste 400 la doar 135.

”Noua organigramă a Poliţiei Locale prevede 135 de locuri, ceilalţi 323 de poliţişti locali vor primi, începând de luni, (2016) preavize de concediere. Se va face o economie anuală de circa patru milioane de euro, bani care vor fi destinaţi investiţiilor”, a declarat, la finalul şedinţei respective, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, citat de Agerpres.

Polițiștii locali, reprezentanți de avocata Oana Tănăsică, au mers din proces în proces și, chiar dacă unii dintre ei au renunțat la posturi și s-au angajat în alte societăți, cei mai mulți au rămas fermi în decizia lor. După cinci ani, a venit și o victorie care le oferă, pentru moment, siguranța locului de muncă.

Curtea de Apel Ploiești a admis recursul formulat de angajații Poliției Locale, a casat sebtința, așa că procesul se întoarce la Tribunalul Buzău, după ce , aici, completul de judecată a respins solicitarea polițiștilor locali și a dat câștig de cauză Primăriei.

”Astăzi am obținut o nouă victorie în dosarul vizând raporturile de muncă ale polițiștilor locali. Este vorba despre dosarul care are ca obiect anularea hotărârilor de Consiliu Local 93, respectiv 94, privind organigrama Primăriei Buzău prin care s-a redus numărul de posturi din cadrul Poliției Locale. Curtea de Apel Ploiești a admis recursul nostru și a trimis cauza spre soluțioanare Tribunalului Buzău. Inițial, Tribunalul Buzău respinsese, în mod neîntemeiat, ca inadmisibilă acțiunea formulată de polițiștii locali împotriva celor două hotărâri de Consiliu Local, considerând că cele două acte nu sunt acte administrative. Acum Curtea de Apel a admis recursul și a trimis cauza spre continuarea judecății către Tribunalul Buzău”, a explicat avocata Oana Tănăsică.

Deși, pentru moment, au scăpat de concediere, polițiștii locali mai au de așteptau pentru că acum procesul va fi reluat la Buzău.

”Este o victorie de etapă. Urmează să primim termen la Tribunalul Buzău și să ne fie soluționată cauza pe fond”, a spus Oana Tănăsică.

Cert este că războiul dintre polițiștii locali și Primăria Buzău va continua, iar în acest timp angajații își păstrează posturile. Blocajul în care s-a ajung mai arată și faptul că, la momentul inițial, concedierile nu au avut o susținere juridică temeinică, din moment ce au lăsat loc unui asemenea război complicat în instanță, cu o durată de peste cinci ani.