Actualitate

(Video) A fost sau nu poluare. Ce indică măsurătorile specialiștilor de mediu

Norul negru de fum dens care s-a înălțat peste oraș ieri după amiază a putut fi văzut de la câțiva kilometri distanță de municipiul Buzău, iar asta i-a făcut pe buzoienii să se gândească cu îngrijorare asupra efectelor pe care le-ar putea avea asupra sănătății lor și să întrebe este sau nu poluare?!

Un prim semnal că fumul gros și dens este periculos a fost dat de autoritățile buzoiene care au decis să trimită, imediat după izbucnirea incendiului, un mesaj RO- Alert cu privire la degajările mari de fum prin care oamenii erau îndrumați să evite zona cartierului Mihai Viteazu.

Singura metodă de a afla dacă este sau nu poluare cu exactitate a fost efectuarea unor măsurători de specialitate. Fapt de are sunt responsabili reprezentanții Agenției de Mediu. Din păcate, Buzăul nu poate face aceste măsurători. Asta pentru că, în primul rând, Agenția Locală pentru Protecția Mediului Buzău nu are în dotare un laborator mobil care să poată fi adus la locul incendiului pentru a fi făcute măsurătorile cât mai corecte, și, în al doilea rând, singura stație fixă de monitorizarea calității aerului care există în municipiul Buzău și se află la sediul APM, adică în centrul orașului, nu funcționează.

Cu alte cuvinte, când norul gros de fum se înălța peste oraș, iar rețele de socializare erau ”inundate” de fotografii ce surprindeau dezastrul, nu s-a putut face nicio măsurătoare.

Totuși, la circa cinci ore de la izbucnirea incendiului, la Buzău a ajuns un laborator mobil pentru măsurarea calității aerului din Prahova. Potrivit datelor furnizate de APM, măsurătorile au început abia după miezul nopții, adică undeva în jurul orei 1.00. Acestea au fost făcute până astăzi, la ora 14.00.

În tot acest interval au fost urmăriți mai mulți indicatori.

”Cu ajutorul acestui laborator au fost realizate măsurători de scurtă durată (la 30 minute), în cel mai apropiat punct de locul incendiului (S.C. Boromir Prod S.A),  pentru indicatorii: H2S (hidrogen sulfurat), NH3(amoniac), C6H6(benzen),C7H8(toluen), SO2(dioxid de sulf), NO2(dioxid de azot), PM10( pulberi în suspensie)”, se arată în răspunsul oficial trimis de APM Buzău redacției sansanews.ro.

Datele au fost astăzi și analizate și arată dacă a fost sau nu poluare, la momentul respectiv.

”Din date prelucrate de A.P.M. Prahova, transmise la A.P.M. Buzău în data de 21.06.2022, reiese faptul că valorile înregistrate s-au situat mult sub valorile limită admisibile prevăzute în STAS 12574/1987 și de Legea nr. 104/2011”, se arată în documentul redactat de APM Buzău.

Pe de altă parte, tot în răspunsul trimis de APM Buzău se arată că la punctul de lucru unde a fost înregistrat un incendiu pe 9 mai există o autorizație de mediu, dar APM a cerut societății să o revizuiască.

”Menționăm, de asemenea, că, în urma incendiului din data de 9 mai a.c. din punctul de lucru al SC BENCOMP SRL aflat în municipiul Buzău, strada Aleea Industriilor, Nr.5, județul Buzău,  titularul a fost atenționat să depună documentație pentru revizuirea autorizației de mediu ca urmare a modificărilor condițiilor care au stat la baza emiterii autorizației de mediu”, au declarat reprezentanții APM Buzău.

În ceea ce privește punctul de lucru din Zona Industrială, aici , potrivit declarațiilor oferite de agentul economic APM, era doar activitate de depozitare pentru care nu este nevoie de autorizație de mediu.

” Referitor la punctul de lucru aflat în  strada Aurel Vlaicu, nr.6,  unde a avut loc incendiul din data de 20 iunie, menționăm că, urmare a declarației pe propria răspundere a titularului SC BENCOMP SRL, din data de 13 mai 2021, din care reiese faptul că, în acest punctul de lucru,  acesta desfășoară doar activitatea încadrată conform codurilor CAEN REV2 la clasa  5210 – Depozitări și că nu deține instalații de depozitare produse chimice, produse petrochimice, titularul a fost înștiințat despre faptul că această activitate declarată  nu necesită autorizație de mediu și despre  obligația de a  solicita autorizația de mediu în cazul în care condițiile în care își desfășoară activitatea se modifică sau dorește să desfășoare alte activități în acest punct de lucru”, informează APM Buzău.

În concluzie, acest caz este departe de a fi clar și rămâne de văzut ce vor arăta cercetările la fața locului, făcute de echipele de specialiști de la Garda de Mediu care trebuie să urmărească dacă tot ceea ce era prevăzut în documente era respectat și în realitate. De asemenea, un alt element important este și stabilirea, de către pompieri, și a cauzei probabilă a incendiului.

Menționăm că am solicitat, telefonic, și un punct de vedere reprezentanților societății BENCOMP însă până la ora redactării acestei știri nu am primit niciun răspuns.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian