Actualitate

(video) A început asfaltarea pe Autostrada Moldovei! Startul a fost dat de constructorul român, pe tronsonul Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni

S-a așternut asfalt pe primii trei kilometri din Autostrada Moldovei! S-a întâmplat astăzi, pe tronsonul Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni, lot câștigat de constructorul român Dorinel Umbrărescu. Momentul vine la aproape două luni de la semnarea ordinului de începere al lucrărilor, acesta fiind de altfel tronsonul unde s-a înregistrat cel mai rapid ritm de lucru. În continuare, singurul lot cu probleme rămâne Pietroasele –Buzău, tronson care încă nu are un câștigător desemnat, însă reprezentanții CNAIR au anunțat astăzi că s-a finalizat analiza contestațiilor.

Startul asfaltării de pe Autostrada Moldovei a fost prilej de vizite oficiale în teren. Astfel, pe șantierul deschis în apropiere de Râmnicu Sărat au ajuns astăzi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și directorul CNAIR, Cristian Pistol, care au fost așteptați chiar de constructorul Dorinel Umbrărescu.  Cu toții s-au declarat încântați de ceea ce au găsit pe șantierul care a fost deschis la începutul lunii februarie și pe care acum sunt programați pentru asfaltare 14 kilometri, dintre care trei se toarnă astăzi.

„Evoluție spectaculoasă a șantierului Autostrăzii Buzău- Focșani (82,4 km) la aproape 2 luni de la începerea lucrărilor! Au fost așternuți astăzi primii 3 kilometri de asfalt, un sector care asigură joncțiunea între Tronsoanele 2 și 3 ale acestei autostrăzi”, a spus Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, după vizita pe șantierul de lângă Râmnicu Sărat.

De altfel, ritmul de lucru de pe acest tronson a fost lăudat de ministrul Transporturilor care spune că are convingerea că termenele asumate de constructorul român pentru tronsoanele adjudecate vor fi devansate.

„Sunt extrem de bucuros că ceea ce părea anul trecut un SF, iată că prinde contur şi astăzi se toarnă primii 3 km de asfalt – pregătiţi sunt 14, restul vor fi turnaţi în următoarele zile – pe autostrada Moldovei. E un semnal important, lucrurile merg foarte bine pe aceste şantiere. Acest constructor român este mobilizat exemplar, acest lucru se vede. Ordinele de începere au fost acum câteva luni pe aceste tronsoane şi iată că s-a ajuns la faza în care se toarnă asfalt. Lucrurile stau bine şi pe celelalte tronsoane, până la Focşani. Chiar în zona Focşaniului, pe acel lot 4, lucrurile stau şi mai bine, suntem undeva cu un progres de 30-40 la sută, ceea ce este incredibil pentru perioada de când au fost pornite aceste lucrări. Mi-aş dori să fie un exemplu aceste şantiere şi pentru alţi constructori din România, pentru că se arată că se poate. Atât timp cât acest constructor, conform licitaţiilor, a câştigat de la Buzău până la Paşcani – e un singur constructor, un constructor român, care face treabă, am convingerea că termenele asumate vor fi devansate la ritmul la care se lucrează”, a declarat Sorin Grindeanu.

La rândul său, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a amintit momentul în care s-a promis că Moldova va avea o autostradă.

„Vreau să îi mulţumesc colegului meu, Sorin Grindeanu, pentru că acum 6 ani a făcut o promisiune domnului primar din Râmnicu Sărat, că aici o să se facă o autostradă. Cred că în momentul acela nici primarul nu credea şi vreau să îl felicit că în sfârşit, după 30 de ani de promisiuni, Moldova va avea autostradă. Nu am cum să nu mă adresez şi în ceea ce îl priveşte pe constructor. Mă bucur şi mai mult că este un constructor român, care a dovedit încă o dată că imposibilul se poate”, a spus Marcel Ciolacu.

Din păcate, singurele probleme majore sunt pe tronsonul Pietroasele –Buzău, tronson care încă nu este alocat. Prezent astăzi la Buzău, Cristian Pistol, directorul CNAIR , a anunțat  că s-a finalizat analiza contestațiilor. În plus, Pistol a dat asigurări că, deocamdată, Autostrada Moldovei poate fi terminată respectând termenele asumate prin PNRR.

De altfel, și senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, a tras azi un nou semnal de alarmă cu privire la problema pe care o reprezintă lotul Pietroasele – Buzău.

”Problema majoră rămâne pe lotul 3 Pietroasele –Buzău din tronsonul Ploiești – Buzău, care nici acum nu are constructor desemnat. Contestațiile au întârziat nepermis de mult începerea lucrărilor. Ultima dintre ele a fost respinsă, zilele trecute, de CNSC. Să sperăm că nu vom asista la o prelungire a acestui circ al contestațiilor, iar CNAIR va semna, în sfârșit, contractul.Această situație trebuie deblocată cât mai urgent, pentru că, în caz contrar, la cum evoluează lucrările pe celelalte șantiere ale A7, vom avea o autostradă știrbă!”, arată senatorul liberal într-o postare pe Facebook.

Tronsonul 3 (Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni), pe care se fac primele asfaltări, are o lungime de 36,1 km și o valoare de 1,46 miliarde de lei (fără TVA). Lucrările includ construcția a 18 poduri și a unui pasaj, printre care se numără Podul peste DJ 205R și peste pârâul Râmna. Durata de execuție este de 26 de luni.

În prezent, din cele 13 loturi ale Autostrăzii Ploiești – Pașcani (finanțată prin PNRR), 12 au contracte semnate. Pe 10 dintre ele lucrează constructorul român care a asfaltat și primii kilometri de autostradă.

Etichete