Câmpurile care anul trecut au rămas goale din cauza secetei anul acesta sunt cultivate cu o plantă adusă din Africa, rezistentă la verile călduroase sărace în precipitații. Este o vorba despre sorg, o specie înrudită cu grâul și porumbul din care se obține făină fără gluten. De asemenea, tulpina plantei poate fi folosită și ca furaj pentru animale. În total, în Buzău vor fi însămânțate peste o mie de hectare cu sorg.
Culturile de porumb ar putea fi înlocuite cu cele de sorg. Cel puțin asta spun fermierii care au început deja să-și însămânțăze terenurile cu această plată, foarte cunoscută în Africa. Oamenii spun că seceta le-a distrus anul trecut aproape tot porumbul și acum vor să-și încerce norocul cu sorg. Deocamdată suprafețele cultivate de fiecare fermier nu sunt foarte mari, însă în total în Buzău vor fi peste o mie de hectare însămânțate cu sorg.
Pe lângă faptul că este foarte rezistentă la secetă, sorgul are și costuri mai mici pe hectar, atât în ceea ce privește sămânța cât și tehnologiile aplicate.
Fermierii au speranțe mari și în ceea ce privește producția la hectar. Aceștia mizează pe 7 tone la hectar, adică mult mai mult decât s-a obținut în ultimii ani la porumb, în condiții de secetă.
Deocamdată, fermierii nu știu ce vor face cu recoltele, cei mai mulți spunând că se vor îndrepta către marile firme care cumpăra sorg pentru a-l transforma în furaje. Însă, sorgul este cunoscut în Afica pentru finăna fără gluten folosită atât în panificație cât și în produsele de patiserie.
Adaugă comentarii