Actualitate

(Video) Absolvenții de ”Eminescu” fără nicio oră predată în clădirea simbol a Colegiului. Două generații de sacrificiu, patru șefi de promoție

1.200 de zile alături de colegi și profesori, dar nicio oră în clădirea simbol a Colegiului Național ”Mihai Eminescu”. Ei sunt absolvenții promoției 2019-2023, copiii și tinerii care pe toată perioada gimnaziului, respectiv a liceului, au învățat în clădirea de pe strada Transilvaniei, timp în care clădirea numită de eminescieni ”acasă” a fost în reparații. Chiar și așa, generațiile de sacrificiu au încheiat patru ani de studiu cu patru șefi de promoție. Doi elevi au terminat gimnaziul cu media 9.99 și alți doi tineri au absolvit liceul cu media 10.

Au curs zâmbete și lacrimi de bucurie. Au fost și gânduri de tristețe pentru că timpul parcă s-a scurs prea repede, iar cei care, în urmă cu patru ani, intrau cu speranță  pe poarta liceului, acum trebuie să-și ia rămas bun de la colegi și profesori. A fost ziua absolvirii pentru elevii de clasa a VIII-a și cei de a XII-a la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. Două generații de sacrificiu pentru că sunt absolvenții care nu au avut ocazia să petreacă nici măcar o oră în clădirea căreia eminescienii îi spun ”acasă”. Lucrările începute la sediul liceului au început chiar înainte ca elevii de clasa a V-a, respectiv a IX-a să înceapă cursurile. Și chiar dacă, pe atunci, sperau că absolvirea să o trăiască în curtea unei clădiri monument, iată că visul lor nu s-a împlinit. Totuși, astăzi au fost mai fericiți ca niciodată, iar emoțiile au putut fi descrise cu greu în cuvinte. Cu toții spun că spiritul eminescian a fost ținut viu de domnii profesori care le-au făcut această etapă a vieții lor să fie de neuitat.

Pandemia a fost o altă provocare căreia absolvenții de astăzi au fost nevoiți să-i facă față. Doi din cei patru ani i-au petrecut în fața calculatorului, însă asta nu i-a împiedicat să obțină rezultate uimitoare.

Generația 2019-2023 are patru șefi de promoție.

Doi sunt elevii care au terminat clasa a VIII-a cu 9.99. Este vorba despre Mihai Chilă și Dimitrie Sebastian Câmpeanu.

La clasa a –XII-a, doi tineri au absolvit cu media 10. Este vorba despre Edvina Dobre, despre care sansanews.ro a scris și aici, și Bogdan Denis. Dacă Edvina va pleca să studieze în străinătate, Bogdan Denis își dorește o carieră în Medicină și se va pregăti în România.

Colectivul eminescian urmează să se întoarcă ”acasă” în septembrie, astfel că festivitatea de la începutul anului școlar 2023-2024 să fie organizată în ”casă nouă”. Cel puțin aceasta a fost promisiunea autorităților făcută în repetate rânduri, inclusiv, în direct la Focus TV, de primarul Constantin Toma. Cu toate acestea, la festivitățile organizate vineri nu a fost prezent niciun reprezentat al Primăriei Buzău, deși aceștia au primit invitație din partea conducerii Colegiului.