Actualitate

(VIDEO) Adrian Peticilă, de astăzi cetățean de onoare al municipiului, buzoianul care a format zeci de cercetători și ingineri

Adrian Petricilă, un buzoain care face cinste orașului natal, este de astăzi cetățean de onoare al municipiului Buzău. Inginer horticol și conferențiar univeristar la Facultatea de Horticultură , Adrian Peticilă este buzoianul care a format, în cele peste două decenii de activitate, mii de tineri, iar pe cei veniți din Buzău i-a îndrumat să se întoarcă acasă. Joi, extrem de emoționat, buzoianul a revenit acasă pentru a primi titlul de cetățean de onoare acordat în plenul ședinței Consiliului Local.

Adrian Peticilă s-a născut pe 1 septembrie 1970, la Buzău, unde a urmat cursurile Şcolii Generale nr 11, Colegiul naţional “Bogdan Petriceicu Hașdeu” (1986-1987) şi Liceul agricol “dr. Constantin Angelescu” (1988-1989), apoi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (1990-1995), Facultatea de Horticultură. După absolvire, a făcut studii aprofundate de Master în Horticultură ( ENESA Diijon, Franța).

În anul 2004 a devenit doctor în agronomie, cu lucrarea “Cercetări privind efectul unor biostimulatori substraturi şi soluţii nutritive asupra înmulțirii plantelor de Actinidia sp. (kiwi)”, la universitatea agronomică bucureşteană.  

A urmat stagii de specializare în Marea Britanie (1999), Italia (2001 şi 2011), China (2002, 2005 şi 2014) şi Franţa (2005) precum şi studii postdoctorale la Institutul Naţional de Cercetări Economice Costin C. Kirițescu (2011-2013).

În paralel a fost secretar ştiinţific al secţiei Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române (1999-2019) şi coordonator al Biroului doctorate al Academiei Române (2002- 2019). Din 2018 este reprezentantul României pentru programul COST 17133 — CircularCity.

În cei peste 20 de ani de activitate la catedră, Adrian Peticilă a format mii de specialiști. Pe mulți dintre ei îi regăsim astăzi în stațiunile de cercetare din județul Buzău. Despre contribuția enormă pe care o are Adrian Peticilă la dezvoltarea cercetării buzoiene a vorbit, în plenul ședinței, Costel Vânătoru, directorul Băncii  Genetice  Vegetale pentru Legumicultură, Floricultura, Plante Aromatice şi Medicinale de la Buzău.

De altfel, Adrian Peticilă a mărturist astăzi cât de mândru este să poată forma tineri din Buzău pe care ulterior să-i poată îndruma să se întoarcă acasă, pentru că este nevoie de oameni pregătiți.

Adrian Peticilă va fi prezent, în această seară, de la 19.00, în platoul Focus Tv, într-o ediție specială Toc Șou, moderată de Dan Răspopa

Etichete