Actualitate

(VIDEO) Anunțul despre pensii, așteptat de românii care lucrează în străinătate ori vor să se stabilească în altă țară

Românii care lucrează în alte state membre ale Uniunii Europene și au contracte de muncă vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre. Este anunțul făcut de senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, după ce plenul Senatului a adoptat un proiect de lege în acest sens.

Mai exact, este vorba despre un produs paneuropean de pensii personale, creat de Uniunea Europeană ca parte a angajamentului asumat de luptă împotriva sărăciei. Practic, se reglementează o piață europeană unică pentru pensiile personale.

”Planul de pensii care poate trece granițele a apărut pentru a se remedia problema de mobilitate a Uniunii Europene. Existența unei piețe de pensii fragmentate la nivel european a descurajat migrarea forței de muncă în unele cazuri sau mutarea unor familii dintr-un stat european în altul pentru că nu puteau să-și aducă pensiile personale sau pierdeau unele beneficii de contributivitate. Acum putem vorbi de o portabilitate dintr-un stat membru către altul fără ca angajații și angajatorii să-și piardă vreun drept”, arată senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, într-o postare pe Facebook.

Alinierea la normele europene a parcurs deja pași importanți, a mai precizat senatorul buzoian, care a explicat, totodată, că pensiile paneuropene nu sunt obligatorii, dar sunt portabile între state și deductibile fiscal.

”Guvernul a aprobat deja proiectul de lege care instituie în România un produs paneuropean de pensii personale. Este vorba de Legea 677/2022, care urmărește, printre altele, desemnarea A.S.F., ca autoritate competentă pentru a exercita atribuţii de înregistrare, reglementare, supraveghere, investigaţie şi control. Totodată, se stabilește ca BNR să exercite atribuţiile de supraveghere prudenţială a instituţiilor de credit, furnizori sau distribuitori de PEPP. Proiectul mai vizează introducerea de „prevederi prin care se stabilesc anumite condiţii aplicabile subconturilor naţionale din România, aferente fazei de acumulare şi fazei de plată a pensiilor, precum condiţiile de pensionare sau precizarea actului normativ naţional aplicabil în cazul tratamentului fiscal al contribuţiilor la PEPP şi veniturilor din pensii aferente PEPP”. Nu în ultimul rând, proiectul prevede sancțiuni și măsuri administrative pentru încălcările legislației”, mai spune senatorul buzoian.

Actul normativ a primit vot favorabil în Senat și merge la Camera Deputaților, care în acest caz este cameră decizională.