Actualitate Agricultura acum

(Video) Au recunoscut că au stropit roșiile cu substanțe toxice. Ce pedepse riscă legumicultorii din Glodeanu Sărat

S-a făcut lumină în cazul legumelor de la Glodeanu Sărat coapte forțat cu substanțe toxice. După aproape doi ani de la perchezițiile polițiștilor buzoieni, acțiune despre care sansanews.ro a scris AICI, legumicultorii trimiși în judecată sunt aproape de a-și primi pedepsele după ce, ajunși în fața judecătorilor, și-au recunoscut faptele. Invitat la Connnect News, comisarul șef Dragoș Neagu, șeful Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău, cel care a coordonat ancheta care a zguduit întreaga țară, a anunțat că toate cele 5 persoane acuzate în acest dosar au recunoscut că au folosit substabțele toxice pentru coacerea forțată a roșiilor și a castraveților.

”Ce pot să vă spun ca element de noutate, dacă vă aduceți aminte de dosarul cu substanțele folosite pentru maturarea accelerată a tomatelor, s-a ajuns la finalul primului ciclu procesual în sensul că toate persoanele trimise în judecată au recunoscut integral învinuirea, așa cum a fost propusă de organele de urmărire penală în sesizarea instanței, și a rămas în pronunțare pentru a-și primi pedeapsa pentru infracțiunile săvârșite”, a spus Dragoș Neagu, la Focus TV.

Dragoș Neagu a explicat că, cel mai probabil, legumicultorii acuzați riscă ani grei de închisoare deși, pentru că și-au recunoscut faptele, vor beneficia de reducerea pedepsei cu o treime. Pronunțarea în acest dosar se așteaptă în scurt timp, iar atunci se va vedea clar ce va decide instanța pentru fiecare dintre cele 5 persoane acuzate, respective bărbatul din București, cel care aducea substanțele în România din Turcia, și cei patru legumicultori din Glodeanu Sărat, un distribuitor și trei cultivatori care foloseau substanțele pentru legumele pe care le produceau în sere și pe care le comercializau în piețe.

Ancheta care a plecat de la Buzău, din bazinul legumicol Glodeanu Sărat, a arătat însă că practica folosită aici era extinsă în toață țara, iar în unele județe „caracatița” era formată din și mai multe persoane.

”Subliniez încă o data faptul că această constatare a fost la Glodeanu Sărat și că s-a referit la tomate și la castraveți a ținut strict de dinamina și de desfășurarea activităților de cercetare penală. Vă pot spune cu toată responsabilitatea că reprezenta o practica generalizată și din documentarea de la acel moment, județul nostru nu era în topul utilizării acestor substanțe, ideea era că în alte părți se foloseau mai intensiv. Aici, (n.r Buzău) s-a întâmplat să se poate constata și să se poate stabili toată filiera de aprovizionare , până în Turcia, de unde erau aduse substanțele. O altă persoană, legumicultor era distribuitor, iar ceilalți trei legumicultori care cumpărau și le foloseau”, a adugat Dragoș Neagu.

Potrivit datelor prezentate la acel moment, substanșele folosite erau foarte dăunătoare pentru sănătatea consumatorilor. Vezi AICI ce substanțe erau folosite pentru coacerea forțată a legumelor. În plus, concentrațiile administrate erau de șapte-opt ori mai mari decât cantitățile în care sunt folosite aceste substanțe în țările în care nu au fost interzise.

De altfel, astfel de practice grave au fost constatate și de analizele făcute de Autoritatea Națională Fitosanitară. În imaginea de mai jos se pot vedea toate substanțele folosite anul trecut de legumicultorii din întreaga țară, dar și concentrațiile administrate și după cum se poate observa , aproape în toate cazurile, cantitățile au depășit limita admisă de lege.

O altă practică extrem de periculoasă este folosirea unor substanțe, chiar dacă sunt admise de lege, sunt administrate după ce au expirat.

”Produsele expirate deveni deșeuri periculoase”, a spus Dragoș Neagu.

 Polițiștii buzoieni au găsit produse expirate pe rafturile magazinelor de specialitate chiar săptămâna trecută, în timpul unei verificări în cadrul acțiunii Fitos 2025, acțiune desfășurată împreună cu reprezentanții Oficiului Județean Fitosanitar Buzău.

”În urma controlului unei societăți comerciale din Râmnicu Sărat, ce are ca obiect de activitate cultivarea plantelor, polițiștii au descoperit 12 litri de produse de protecția plantelor, al căror termen de valabilitate era expirat.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ,,neluarea măsurilor de eliminare totală a deşeurilor”, conform O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului.

De asemenea, în cadrul acțiunii, polițiștii au depistat nereguli în cazul activității desfășurate de către un agent economic din aceeași localitate, unde au descoperit mai mulți saci cu produse de protecție a plantelor, depozitați fără a respecta prevederile legale.

Agentului economic i-a fost aplicată sancțiune contravențională pentru nerespectarea O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului”.

În concluzie, transmit polițiștii buzoieni, „în continuare este bine să fim vigilenți” și să consumăm legume atunci când este sezonul lor pentru că în extrasezon încă există riscul ca legumele să nu fie crescute într-un mod sănătos.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian