Actualitate

(Video) Ba sunt, ba nu sunt locuințe pentru medici. Ce anunț a făcut Consiliul Județean

Blocul promis medicilor la Buzau
Blocul promis medicilor la Buzau

Medicii veniți din alte județe să trateze pacienții din Spitalul Județean Buzău, deocamdată, trebuie să-și găsească singuri unde să locuiscă pe perioada contractului cu unitatea medical. Asta pentru că proiectul prin care Consiliul Județean se angaja să cumpere locuințe pentru halatele albe bate pasul pe loc. Asta, în condițiile în care cel puțin două județe din Regiunea SE, respectiv Galați și Vrancea, au făcut pași importanți în asigurarea unor locuințe pentru cadrele medicale venite să profeseze în spitalele din cele două județe, fapt ce cu siguranță reprezintă un avantaj în alegerea ofertei de angajare.

Prima promisiune făcută de Consiliul Județean Buzău a fost construirea unui bloc de locuințe doar pentru medicii din Spitalul Județean veniți din alte județe. Imobilul urma să fie ridicat pe o parte din terenul fostei maternități, ar fi avut 20 de locuințe și un regim de înălțime P+5E. În 2020, Petre Emanoil Neagu, președintele CJ, anunța că erau obținute toate aprobările pentru demararea licitației.

” Am luat toate aprobările, este scos la licitaţie. A durat foarte mult pentru că a trebuit luat PUZ-ul, luate aprobări, nu era pe domeniul nostru ci era pe raza de competenţă a Primăriei BUzău, a durat circa 7 luni să putem lua autorizaţia, asta este legislaţia. În prezent este în desfăşurare licitaţia pentru proiectare şi execuţie. Deci, în primăvara anului viitor lucrurile se vor rezolva.”, a anunţat în emisiunea Focus News de la Focus Tv, preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Blocul promis medicilor la Buzau
Blocul promis medicilor la Buzau

Doi ani mai târziu, Petre Emanoil Neagu făcea un alt anunț, tot la Focus TV.

“S-a făcut o evaluare, trebuia să începem licitația pentru bloc, a ieșit o sumă destul de mare, circa 6 mil euro, am stat și m am gândit, am discutat cu specialiștii din CJ. Am decis că ar fi mai bine să punem bani, să cumpărăm 10 apartamente pentru medici, apoi în funcție de solicitările domniilor lor, să mai cumpărăm alte 10, și iată cum s-a făcut blocul, și nu mai pierdem timp cu licitații. După aprobarea bugetului, după toate selecțiile de ferte, licitații, indiferent că vom cmpăra apartamente construite acum 10 ani, sau apartamente noi, ele vor fi date medicilor care vor dori să le închirieze. Vor fi igienizate, îmbunățite.”

Însă, nici acest plan nu a fost dus până la capăt. Săptămâna trecută, Petre Emanoil Neagu a anunțat că există suma necesară achiziționării acestor apartamente, chiar dacă piața imobiliară a explodat, după pandemie și în contextu războiului, însă medicii nu-și doresc aceste locuințe.

”Nu prea sunt interesașți de acest lucru. Le convine mai mult să li se pătească chirie, să-și aleagă practic confortul pe care și-l doresc domniile lor”, aspus președintele CJ.

În tot acest timp, astfel de demersuri pentru a crește lista facilităților oferite medicilor veniți din alte județe au fost făcute și de Consiliile Județene din Vrancea și Galați.

De exemplu, la Galați, Costel Fotea, președintele CJ, a anunțat că face un bloc ANL cu 20 de apartamente pentru cadre medicale. În martie anul acesta imobilul a fost gata, conectat la toate utilitățile.

Conform aceleiași surse, Galațiul poartă discuții cu conducerea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) în vederea ridicării, tot în curtea Spitalului Județean, a încă două blocuri dedicate personalului medical.

Discuții au fost purtate, pe aceeași temă, și de Cătălin Toma, președintele CJ Vrancea. Acesta vrea să construiască un bloc ANL pe Str. Calea Munteniei nr. 57, Municipiul Focșani, Județul Vrancea, regim de înălțime S+P+2E+M și 28 unități locative.